14 Ocak 2015 Çarşamba

BOLONEZ SOSLU LAZANYA










          Malzemeler:1 paket lazanya
                              2 Çorba kaşığı sıvı yağ
                              250 gr dana kıyma
                              1 orta büyüklükte kuru soğan
                              2 diş sarımsak
                              1 adet küçük havuç
                              1 adet küçük kereviz
                              1 Defne yaprağı 
                              2 orta boy domates
                              2 Çay kaşığı tuz
                              1 Çay kaşığı karabiber
                              2 Çorba kaşığı tereyağı,
                              4 Çorba kaşığı un
                              750 ml süt
                              4 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri veya taze kaşar peyniri
             Yapılışı;
             İç malzemenin hazırlanışı; 2 Çorba kaşığı sıvı yağı tavaya koyup orta ateşte ocağa yerleştirin.Tava ısındığında küp doğradığınız soğanları ve boyuna doğradığınız 2 diş sarmısağı tavada hafifçe kavurun. 1 Defne yaprağını tavaya atın,üzerine tavla zarı kadar doğradığınız havuç ve kerevizi ekleyip karıştırın,hafif kavrulduğunda kıymayı ekleyerek karıştırın, kıyma kavrulup suyu hafif kaldığında küp doğradığınız domatesi ekleyin, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyip domatesler diriliğini kaybetmeden ocağın altını kapatın.İçine attığınız Defne yaprağını çıkarın.Bu iç malzemesinin hafif sulu kalması lazanya yapraklarının yumuşaması için gerekli. 

              Beşamel sosun hazırlanışı; Küçük bir tencereye 2 Çorba kaşığı tereyağını koyup ocağın küçük gözüne yerleştirin. Yağ eridiğinde 4 Çorba kaşığı unu ekleyin. Hafifçe unu kavururken diğer bir küçük tencerede ısıttığınız sıcak sütten kepçe ile yavaş yavaş una yedirin. Bir yandanda sosu el çırpıcı ile karıştırın. Süt ekledikçe topaklanıyor gibi olsada aralıksız karıştırırsanız sos homojen olacaktır. Bu şekilde ağır ağır 750 ml sütün tamamını una yedirin. 1 çay kaşığı tuz atıp ocağın ateşini kapatın. 

             Lazanyanın Yapılışı; bir fırın kabına 3 yemek kaşığı beşamel sos sürün üzerine yanyana 3 yaprak lazanya dizin. Her bir lazanya yaprağının üzerine tekrar 1-2 kaşık beşamel sos sürüp üzerine üçe böldüğünüz bolonez sosun 1.ci kısmını dökün üzerine bir sıra lazanya yaprağı tekrar yerleştirin. Aynı sıralama ile üç katı tamamladıktan sonra 4.cü sıra lazanya yapraklarını dizin. Üzerlerine kalan beşamel sosun tamamını yayın, kenarlarından aşağı doğru taşsın. En üste rendelenmiş peyniri serpip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar 30-35 dakika pişiriniz. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder