26 Ocak 2015 Pazartesi

CİBEZ SALATASI

   Üzerinde çiçek olmayan, çoğu körpe yaprak ve filizlerden oluşan cibez, birbirine yakın tarlalarda ki karnabaharla lahananın çapraz döllenmesiyle oluşuyor. Filizlenmiş karnabahara benzese de yaprakları daha sık ve körpe. Benim için cibezin pazara gelmesi demek bahar mevsiminin yaklaştığı anlamına geliyor.  Girit Türk mutfağının bir salatası olan cibez salatası balık ve kırmızı et ızgaralarının yanına çok yakışıyor.
   Malzemeler: 500 gr cibez
                        7 su bardağı su
                        1 tatlı kaşığı tuz
                        2 çorba kaşığı zeytinyağı
                        1/2 limonun suyu
   Yapılışı: Cibezlerin kök kısmına x şeklinde çizik atın. Sonrada otları 2 ye bölüp bol suyla yıkayın. Suyu tencerede kaynatın. Kaynayan suya tuzu atıp ardından cibezleri atın. Tencerenin ağzı açık yaklaşık 7-10 dakika kaynatın. Bir çatalı kök kısmına batırdığınızda hafifçe giriyorsa haşlanmış demektir. Sudan cibezleri süzgece alın. Soğuyunca servis tabağınıza alıp üzerine zeytin yağını gezdirin. Salatanın canlı yeşil rengini koruması için tencerenin ağzı açık kaynatılmalıdır. Ayrıca üzerine limon suyunu da yine aynı nedenle servis yapacağınız zaman dökmelisiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder