Bu Blogda Ara

28 Ocak 2015 Çarşamba

DANA KUYRUKLU KURU FASULYE

Fasulye oldukça zengin besin değeri ile benim soframın vazgeçilmezidir. Protein, yağ, selüloz ve karbonhidrat içeriğinin yanısıra kalsiyum,fosfor, demir ve B vitaminlerini de içerir. Bu kadar zengin içeriğin hazmı da haliyle zor olur demeyin. Hazmını kolaylaştırmanın yolu; kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın ve yemeğe kullanmadan önce hafif haşlayıp üzerinde biriken köpükleri atın. Kaynattığınız suyunu yemeğe kullanmayın, fasulyeleri süzgece alın. Suyu süzülen fasulyeleriniz artık kolayca hazmedeceğiniz yemeğiniz için hazırdır.
 4-5 Kişilik
Malzemeler: 1 dana kuyruğu (kasabınız tarafından dilimlenmiş)
                     2 su bardağı hafif haşlanmış kuru fasulye
                     1 adet küp doğranmış kuru soğan
                     2 adet verev kıyılmış kuru biber
                     2 çorba kaşığı sıvı yağ
                     1/2 çorba kaşığı domates salçası
                     1/2 çorba kaşığı biber salçası
                     4 su bardağı sıcak su
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Düdüklü tencereye sıvı yağı koyun ocağın orta gözünde kısık ateşe koyun. Doğranmış soğan ve kuru biberleri yağın içine atıp 1-2 kez karıştırın. Soğanları öldürmeyin. Üzerine hemen etleri atın. Su koymadan düdüklü tencerenizin kapağını kapatın. Kısık ateşte 15 dakika etler soğanla beraber pişsin. Tencerenin kapağını açın. Etler saldığı suyunu henüz çekmemişse biraz da yine kısık ateşte ağzı açık pişirin. Suyunu çekince salçaları ekleyin bir kaç kez karıştırın. Salçalar kum kum olunca 4 bardak sıcak suyu, kuru fasulyeyi, tuz ve pul biberi ekleyin. Tencerenin ağzı açık kuru fasulyeleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.
Arpa şehriyeli pilav ve karışık turşu ile birlikte servis edilmesini öneririm.