Bu Blogda Ara

19 Ocak 2015 Pazartesi

EKŞİ MAYALI EV EKMEĞİ



















Ben, akşam yemeği öncesi tereyağı ile servis etmek için yayvan bir cam kapda pişirdim ve minik kanape dilimleri oluşturmak için resimde gördüğünüz gibi kestim. Siz, daha dar ve çukur bir kapda pişirebiliriz. İsterseniz pişireceğiniz zaman üzerine kekik serpebilirsiniz. Pişerken hoş bir aroma verecektir.
Malzemeler:1,5 su bardağı ekşi maya (kış hazırlığı bölümünde tarifi var)
                    3 su bardağı un
                    1 su bardağı ılık süt
                    1 çay kaşığı tuz
                    1 çorba kaşığı şeker veya pekmez
Yapılışı: Tüm malzemeyi porselen bir kapta tahta kaşıkla karıştırarak cıvık bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında bir yerde 6-8 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru ekmeği pişireceğiniz kabı yağlayıp bu kaba aktarın. Bu kaptada yine 6 saat dinlendirin. Böylece hamurunuz iyice kabarmış ve gözenekleri artmıştır. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırına ekmek hamurunuzu yerleştirirken çatalla üzerini bir kaç yerden delin. 200 derecede 30 dakika piştikten sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün 20-30 dakika da bu ısıda pişsin. Pişen ekmeğinizi fırından çıkardıktan 5 dakika sonra bir ızgara teline ters çevirerek pişirme kabından ayırın. Izgara teli üzerinde ekmek soğuduktan sonra dilimleyin. Sıcakken kesmeyin. Çünkü dışarıda da kendi ısısı ile soğuyana kadar pişme süreci devam ediyor. Soğuyan ekmeğinizi istediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.