21 Ocak 2015 Çarşamba

KEŞKEK


   Düğünlerde yapılan bu yemek, büyük kazanlarda tahta kaşıklarla dövülerek uzun saatlerce odun ateşi üzerinde pişiriliyor. Bu yemeği Tire'de ilk yemiştim. O zamana kadar uzak durmuş ve görüntüsü bulamaca benzediği için çekimser kalmıştım. Fakat tadınca bu lezzetten mahrum kaldığıma çok üzüldüm.  Zaman içinde evde daha pratik olarak pişirmenin yollarını keşfettim.
               6-8 Kişilik
               Malzemeler: 1 kg kuzu bud kuşbaşı doğranmış
                                   0,5 kg akşamdan ıslatılmış aşurelik buğday
                                   1 adet iri kuru soğan küp doğranmış
                                   2 yemek kaşığı tereyağı
                                   2 litre kaynar su
                                   1 tatlı kaşığı tuz  
               Sosu için:    2 yemek kaşığı tereyağı
                                   1 çorba kaşığı domates salçası
                                   1 çay kaşığı kırmızı pul biber

                Yapılışı: Düdüklü tencerede tereyağını kısık ateşte eritin, soğanları hafif kavurun, pembeleşmesin. Üzerine kuzu etini ekleyin ve ateşi orta ateşe getirip etleri hafif mühürleyin, kahverengileşmesin. Üzerine ıslattığınız aşurelik buğdayların suyunu süzüp ekleyin. Kaynar suyu ve tuzu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika pişirin. Tencerenin ağzını açıp biraz yemek serinledikten sonra el blender ile püreyi çırpın. İçinde ki etleri tamamen parçalamanıza gerek yok. Buğdayların parçalanması yeterli. Bir tavada sos için ayırdığınız tereyağını eritin, üzerine pul biberi eleyip hafif yağı pembeleştirin. Salçayı ekleyin. Sosunuz salça yağda kum kum olduğunda hazırdır. Servis tabaklarına aldığınız keşkeğin üzerine sosunuzu bir kaç kaşık ekleyip yemeğinizi sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
                     Hazırlaması oldukça basit olmasına karşın son derece lezzetli bir yemektir. Ziyafet sofralarınızda gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz. Arzu ederseniz blenderle püreyi parçaladıktan sonra içine 1 avuç haşlanmış nohut atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder