27 Ocak 2015 Salı

KISIR


Kısır içerdiği yeşillikler ve bulgur nedeniyle hem çok besleyici hem de lezzetli. Haftada bir bulgura sofranızda mutlaka yer vermelisiniz. Yaz mevsiminde kısırın içine salatalık ve domates koyabiliriz. Ancak kışın da elde olan taze yeşilliklerle kısır yapılabilir. Ben camlı balkonumda saksıda maydanoz, yeşil soğan, bebek roka yetiştiriyorum. Onları kullanmak oldukça keyifli.
4 Kişilik
Malzemeler: 1,5 su bardağı köftelik bulgur
                     1,5 su bardağı sıcak su
                     6 çorba kaşığı zeytin yağı
                     1 çorba kaşığı domates salçası
                     1 çorba kaşığı biber salçası
                     1/2 limonun suyu
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
                     1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                     4-5 adet taze yeşil soğan ince kıyılmış
                     3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
                     2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
                     2 çorba kaşığı ince kıyılmış bebek roka
                     2-3 yaprak kıvırcık marul
Yapılışı: Bulguru ağzı kapaklı bir kaba koyup üzerine kaynar suyu dökün ve kapağı kapatın. 10-15 dakika kadar ağzı kapalı kalsın, bulgur şişsin. Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytin yağı koyup kısık ateşte her 2 salçayı ekleyin. Karıştırarak salçaların tavada kum kum olmasını sağlayın. Kum kum olan salçaları ateşten alıp suyunu çekip şişen bulgurun üzerine ekleyip her ikini iyice karıştırın. Bulgur tamamen salçayla karıştıktan sonra ağzı açık soğuması için kenara alın.  Diğer yanda yeşilliklerinizi ince doğrayın. Soğuyan bulgura tuzu, karabiberi, pul biberi, limon suyunu ekleyin. Tekrar iyice karıştırın. Bulguru karıştırmayı elle yapmanızı öneririm. Böylece hem salçalar hem de bu eklediğiniz malzemeleri elinizle ovmadan yumuşak bir şekilde karıştırdığınızda bulgurunuz tane tane olur, birbirine yapışmaz. Ardından tüm yeşillikleri ekleyin. En son kalan 4 çorba kaşığı zeytin yağını üzerine gezdirin. Kışın kısırın yanında domates ezmesi sosunu veya kornişon-biber turşusunu öneririm. Afiyet olsun.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder