20 Ocak 2015 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI

Kış aylarında kurutulmuş patlıcanla hazırlanan bu dolmaları, isterseniz ana yemek, isterseniz de meze tabağında ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sunabilirsiniz. Oldukça kolay ve lezzetli bu tarifi, denemenizi diliyorum. 4-5 Kişi için;
Malzemeler: 25 adet kuru patlıcan
     250 gr dana kıyma
     1/2 su bardağı pilavlık bulgur
     2 yemek kaşığı ceviz içi (iri çekilmiş)
     1 adet rendelenmiş kuru soğan
     1 yemek kaşığı biber salçası
     1 yemek kaşığı domates salçası
     1 tatlı kaşığı nar ekşisi
     1'er çay kaşığı kuru nane, karabiber, kırmızı pul biber
     1 çay kaşığı tuz
     5 yemek kaşığı sıvı yağ 
                               
Yapılışı: Yıkadığınız kuru patlıcanları, 5 dakika kaynar suda bekletin, şişsin. Patlıcanın iç harcını hazırlayın.
     Bulguru yıkayıp biraz suluca derin bir kaseye alın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ üzerine ekleyin. Eti, ceviz içini, soğanı, nar ekşisini, karabiberi, kırmızı pul biberi ve 1 çay kaşığının yarısı tuzu da bulgura ekleyin. Bir kasede ise  biber ve domates salçasını karıştırın.Bu karışımdan 1 çorba kaşığı alıp bulgura ekleyin. Bulguru üzerine eklediğiniz malzemelerle yoğurun.
     Şişen kuru patlıcanların suyunu süzdükten sonra hazırladığınız bu  iç harcı ile yarı yarıya doldurun. Dolmaların ağız kısmı biraz boş kalsın. Elinizle ağız kısmını yassıltarak kapatın. Kalan 3 yemek kaşığı sıvı yağı yayvan bir tencereye koyun. Doldurduğunuz kuru patlıcanları ağızları tencerenin orta kısmında üst üste gelecek şekilde dizin.
     Ayırdığınız salça karışımını suyla ezip, doldurulan patlıcanların üzerine dökün. Kalan tuzuda üzerlerine serpin. Tencereye, dizilen patlıcanların yarısına kadar ılık su doldurun. Dolmaların üzerine küçük bir porselen tabakla bastırın, tabak üzerlerinde kalsın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynayana kadar orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Ana yemek olarak servis yapacaksanız sıcak servis yapın. Eğer ordövr olarak servis edecekseniz soğuk da servis edilebilir. Afiyet olsun.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder