23 Ocak 2015 Cuma

PORTAKAL REÇELİ

Portakal reçelini reçel gibi düşünmüyorum. O, aslında enfes aromasıyla pek çok tatlının içine eklenerek lezzetine lezzet katıyor. Ayrıca bu tip sitrüs meyvelerden elde edilen reçel ve marmelatlar jölemsi yapıları ile tatlılarda çok  rahat kullanılıyor.

     Malzemeler: 6 adet portakal (1,5 kg)
                          1,5 litre su
                          1,5 kg şeker
                          1 limonun suyu
     Yapılışı: Benim portakal reçelinde ölçüm kaç kilo portakal ise o kadar su ve şeker kullanmak. Portakalların kabuklarını ister iri rendeleyin istersenizde kürete edin. Bu kabukları suyun 1/2 si ile bir gün suda bekletin. Bu arada dış kabukları rendelenmiş portakalları dilimlenmeden öylece 1 gün bekletin. Ertesi gün kabukları içinde bulundukları suyla beraber ateşe koyup 1-1,5 saat kısık ateşte kaynatın. Portakalları da isterseniz mutfak robotunda parçalayabilir, isterseniz de küçük doğrayabilirsiniz. Portakalların içine suyun kalan 1/2 sini  ekleyip onu da ayrı bir tencerede kısık ateşte 1-1,5 saat kaynatın. Her iki tencereyi aynı anda ateşe koymuş olun ki sıcaklıkları aynı olsun.Kaynayarak hacimleri tencerede yarı yarıya azalsın. Kaynama süresinin sonunda kabukları, portakalların içine suyu ile beraber aktarın. Şekeri üzerlerine dökün. Şekerle birlikte 20-25 dakika kaynatın. Reçelinizin kıvamının koyulaşıp koyulaşmadığını anlamak için kaşıkla bir kaç damla tabağa alın ve soğutun. Yayılmadan donar ve parmakla çekildiğinde uzarsa reçel olmuş demektir. İçine limon suyunu döküp 1-2 taşım daha kaynatın. Reçelin altını kapatıp sıcakken kavanozlara doldurun. Kavanozların ağzı açık reçelin tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan reçel kavanozlarının ağzını kapatıp serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun.
      Bu tür sitrüs meyvelerde jöleleşmeyi yapan ''pektin'' portakalın beyaz kısımlarında bulunuyor. Bu nedenle bu kısımlar mutlaka reçelin ve marmelatın içine katılmalı. Şeker konmadan önceki kaynatma süresinin uzunluğu pektin miktarını arttırıyor. Bu tür reçel ve marmelatlarda şeker konduktan sonra kaynatma süresi fazla olmaması gerekir. Yoksa reçelde ki pektin parçalanır, tat ve renk bozulur, jöleleşme olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder