28 Ocak 2015 Çarşamba

ŞEHRİYELİ PİLAV

Pirinç pilavı 3 şekilde pişirilir:Islatarak, haşlayarak, kavurarak. Zaman içinde diğer pişirme şekillerini de paylaşacağım. Bu pilavı kavurarak pişirmeyi tercih ediyorum.
4 Kişilik:
Malzemeler:1,5 su bardağı pirinç
                     2 çorba kaşığı arpa veya tel şehriye
                     3 su bardağı sıcak et suyu
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Pirinçleri tel süzgeçe alıp akan sıcak suyun altında iyice yıkayın. Bu yıkama pirinçten akan suyun duru olmasına kadar sürmelidir. Böylece pirincin üzerinde ki unu yıkanacaktır. Aksi takdirde pişerken taneler birbirine yapışır. Kenara süzgeçle süzülmeye pirinçleri bırakın.Ocağın en küçük gözünde kısık ateşe yayvan bir tencereyi oturtup tereyağını ekleyin. Tereyağı erirken arpa şehriyeyi ekleyip, sürekli karıştırarak şehriyelerin renginin hafif kahverengine dönmesini sağlayın. Bu arada tereyağının yanmamasına özen gösterin. Tencereye suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin. Bu pilavın tane tane olmasını ve lezzetini sağlayan, pirinçlerin 5 dakika karıştırılarak kavrulmasıdır. Ardından sıcak et suyunu ve tuzu ekleyin. Pirinçlerin suyunu çekip piştiğini anlamanızın yolu kapağını açtığınızda pilavın üzerinde göz göz boşluklar görmekle veya da bir kaşıkla pilavı aralayıp tabanına bakmakla olur. Pişerken tencerenin kapağını sık açmayın, yaklaşık 15-20 dakika da pilavınız pişecektir. Pişince ateşi söndürün ve pilavla kapağı arasına temiz bir peçete gerin. Pilavınız 15 dakika demlensin. Ardından peçeteyi atın ve pilavınızı servis etmeden önce kevgirle alt üst edip hafifçe bir karıştırın. Karıştırdığınız kaşığı asla pilav tenceresinin kenarına vurarak silkelemeyin. Pirinç tanelerinin birbirine yapışmasına neden olursunuz. Afiyet olsun.
   Bu pilavı et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.
                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder