15 Şubat 2015 Pazar

ŞEVKET-İ BOSTAN YEMEĞİ

Girit Türk mutfağının en sevilen etli sebze yemeklerinden biridir. Şevket-i bostan bitkisi, dikenli bir otdur. Biz onu diken şeklindeki yaprakları ve beyaz kökü ile birlikte pişiriyoruz. Karaciğer ve böbrek dostu olan bu sebzeyi Ege ve Akdeniz yerel pazarlarında bulmanız mümkün.
5-6 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg şevket-i bostan
                     500 gr kuzu eti (kuzu kolla lezzetli oluyor- kuşbaşı doğratın)
                     1 adet küp doğranmış kuru soğan
                     5 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 limonun suyu
                     2 çorba kaşığı un
                     4 su bardağı sıcak su
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Şevket-i bostan sebzelerini bol suyla yıkayıp temizledikten sonra dikenli yapraklarıyla birlikte 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın. Düdüklü tencereyi ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirin. Küp doğranmış soğanları tencereye ekleyin. Soğanları hafif kavurun, pembeleşmesin. Eti ekleyin. Et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Ardından doğradığınız şevket-i bostanları, sıcak suyu ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açın. Limon suyuyla unu ezip tencereye yavaş yavaş akıtarak ekleyin ve yemeği karıştırın. Yemeğin suyu unla koyulaşana kadar bir kaç dakika daha kısık ateşte yemeği tutun. Koyulaşınca tencereyi ateşten alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder