Bu Blogda Ara

7 Şubat 2015 Cumartesi

TÜRK KAHVESİ


 ''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'', "Gönül sohbet ister kahve bahane", “Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler? Taze elden, taze pişmiş, taze kahveler” ve daha nice güzel sözü söyleten Türk kahvesini güne başlarken içmek en büyük keyfim.
 Çocukluğumda eve gelen her misafiri anneannem buyur ederken göz ucuyla da beni mutfağa yollardı. Görevim, elime tepsiyi alıp salona gelmek ve "kahvenizi nasıl arzu edersiniz? " diye sormaktı. Kahve pişirmeyi öğrenerek mutfağa alıştırılırdık. En güzel kahveyi de biz çocukların pişirdiği söylenerek çocukluktan genç kızlığa terfi ettirilirdik.
Malzemeler: 1 fincan su
                     2 çay kaşığı tepeleme Türk kahvesi
                     isteğe göre şeker (şekerli kahve için 1 fincana 1 çay kaşığı şeker yeterlidir)
Yapılışı: Kahve cezvesine 1 fincan su için 2 tepeleme çay kaşığı kahveyi ve arzu ettiğiniz kadar şekeri koyup ocağın en küçük gözünde kısık ateşe yerleştirin.

 Hafifçe karıştırarak ısıtın. Kahve köpürmeye başlayınca köpüğünü kaşıkla fincanınıza alın. Cezveyi tekrar ateşe oturtun. Kahveyi tekrar kabartın fakat kaynatmayın. Kabardıktan sonra kahveyi fincanınıza dökün. Afiyet olsun.