11 Mart 2015 Çarşamba

AYVALI KUZU YAHNİ


Kuzu gibi etlerin yahnisinde meyve kullanmak çok eskiye dayanan bir geleneğimizdir. Ayva ise kuzu etine çok yakışır ve tarçınla bu birliktelik taçlanır. Lezzetiyle ziyafet sofralarına yakışan bir yemektir. Denemenizi öneririm.
4 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg kuzu eti kuşbaşı doğranmış
                     3 adet orta boy ayva (kabuğu soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve küp doğranmış)
                     1 adet kuru soğan jülyen doğranmış
                     1 çorba kaşığı domates salçası
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çorba kaşığı tereyağı
                     2 su bardağı sıcak su
                     1 çorba kaşığı toz şeker
                     1 tatlı kaşığı tarçın
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
Ayvaları kararmamaları için bekleteceğin; 2 su bardağı su ve 1/2 limonun suyu
Yapılışı: Döküm tencereye zeytinyağını ve tereyağını ekleyip orta ateşe yerleştirin. Yağlar eridiğinde tencereye soğanı ekleyip hafif kavurun. Kuzu etini ekleyip ateşin altını kısın. Eti arada karıştırarark saldığı suyunu çekmesini bekleyin. Bu arada ayvaları soyup dilimleyin, çekirdeklerini temizleyin ve küp doğrayın. Ayvalarınızı kararmaması için limonlu suda bekletin. Et suyunu çektiğinde salçayı ekleyip hafifçe kavurun. Ardından sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika etleri pişirin. Pişen ete ayvaları sudan çıkarıp ekleyin, tuzu,şekeri,tarçını ve karabiberi ekleyip 10 dakika daha tencerenin kapağı kapalı pişirin. Pişen yemeğiniz servise hazırdır. Arpa şehriye pilavı ile servis edin. Pilavı servis tabağına koyup ortasını havuz gibi açın ve yemeği yerleştirin. Afiyet olsun.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder