12 Mart 2015 Perşembe

TAVA EKMEĞİ


Tava ekmeğini haftasonu kahvaltılarına pişirmekten hoşlanıyorum.Akşam yemeğinden sonra hazırladığım hamuru dinlendirip gece fırın kabına aktarıyorum. Fırının içinde sabaha kadar kabarması için dinlenmeye bırakıyorum. Sabah uyanır uyanmaz fırını ısıtıp ekmeği pişiriyorum. Ailem uyanıp sofraya gelene kadar ekmeğim hazır ve sıcacık taze ev ekmeği ile kahvaltının tadı ise harika oluyor.
Malzemeler: 3 su bardağı un
                     1,5 su bardağı ekşi maya veya 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
                     1 su bardağı ılık su
                     1/2 su bardağı ılık süt
                     1 çorba kaşığı tereyağı
                     1 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çorba kaşığı pekmez veya şeker
                     1 tatlı kaşığı tuz
Fırın kabını yağlamak için 1 çorba kaşığı tereyağı


Yapılışı: Cam veya porselen bir kaseye tüm malzemeyi koyup tahta kaşıkla karıştırın. 4 saat mayalanması için ılık bir yerde üzeri bir örtüyle örtülü bekletin. Dinlenip mayalanan hamuru, 1 çorba kaşığı tereyağı ile yağladığınız dikdörtgen derin fırın kabına aktarın. Aktarırken kabaran hamurunuz sönecektir. Fırın kabına aldığınız hamuru bu kabında üzerini örterek 4 saat daha dinlendirin. Dinlenip kabaran hamurunuzu 200 dereceye ayarla önceden ısıttığınız fırında 1,5 saat pişirin. Fırından çıkardığınız ekmeğinizi ters çevirerek bir ızgaranın üzerine alın. Burada iyice soğuduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not: Ekşi maya hazırlanmasını, Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları Bölümünde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder