6 Mart 2015 Cuma

YOĞURTLU YERELMASI


Yerelmasını anneannem evinin önünde çiçeklerinin arasında yetiştirirdi. Arada bir çiçeklerden birinin kökünü çıkarıp yumrusunu soyar ve bana verirdi. Bu çocukluğuma ait ritüel benim için hoş bir anı olarak kaldı.
Yerelması yumru yapılı gövdesinde bol miktarda inülin bulunan bir bitkidir. Lifli yapıda olan inülinin tatlımsı bir tadı vardır. İnülin vücudumuzda hemen hemen hiç sindirilemediğinden yerelması doygunluk hissi veren düşük kalorili bir bitkidir.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr yerelması
      3 yemek kaşığı zeytinyağı
      1 adet küp doğranmış kuru soğan
      1 tatlı kaşığı kuru nane
      1 yemek kaşığı domates salçası
      1 tatlı kaşığı toz şeker
      1 çay kaşığı tuz
      2/3 su bardağı sıcak su   
Üzerine sos: 1 su bardağı yoğurt
      2 diş sarımsak ezilmiş
      1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Yer elmasını, soyup yıkayın. Küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağını, kısık ateşteki tencereye ekleyin. Önce yağa, kuru naneyi ekleyin. Ardından kuru soğanı ekleyip hafif pembeleştirin. Pembeleşen soğana, salçayı ekleyip göz göz olana kadar kavurun. Doğradığınız yerelmalarını, tuzu,şekeri ve sıcak suyu tencereye ekleyip yaklaşık 30 dakika tencerenin ağzı kapalı pişirin. Bir çatalın ucunu yerelmasına batırarak pişmesini kontrol edin. Çatal yumuşak bir şekilde giriyorsa pişmiştir. Altını kapatıp servis kasesine boşaltın. Yerelması soğuk veya ılık yenen bir yemektir. Yoğurtla sarımsağı çırpın. Yerelmasını servis tabaklarına alırken üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip pul biberi serperek servis edin. Afiyet olsun.
Not: Sarımsak kullanmadan da servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder