13 Nisan 2015 Pazartesi

AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEKLİ EKMEK


Bu ekmeği, günün her öğününde lezzetle tüketebilirsiniz. İçine yağ eklemeden pişirdiğim bu ekmekteki çekirdekler çıtır çıtır bir lezzet katıyor.
Malzemeler: 1,5 su bardağı ekşi maya (Yiyecekleri saklama yöntemleri ve kış hazırlıkları etiketinde hazırlanışı var)
                     3 su bardağı un
                     1 su bardağı su (oda ısısında)
                     1/2 su bardağı süt (oda ısısında)
                     1 çorba kaşığı şeker
                     1 çay kaşığı tuz
                     3 çorba kaşığı ayçiçeği çekirdek içi
Fırın kabını yağlamak için: 1 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
Yapılışı: Cam veya porselen kaseye, ekşi mayayı, unu, suyu, sütü, şekeri ve tuzu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Kasenin üzerini bir örtüyle örtüp 4-5 saat hamurunuzun kabarması için oda ısısında ılık bir yerde dinlendirin.

 Kabaran hamurunuza çekirdek içini ekleyip karıştırın. Dikdörtgen fırın kabınızı yağlayıp hamuru aktarın. 4-5 saatte hamur, fırın kabının içinde üstü örtülü kabarsın. Ardından 200 derecede ısıtılmış fırında önce 30 dakika ekmeği pişirin. Isıyı 180 dereceye düşürüp 40 dakika daha fırında pişirmeye devam edin.

Pişen ekmeğinizi fırın kabından çıkarıp tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. Soğuduğunda dilimleyip istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
 Not: Ekşi mayanız yoksa, instant kuru maya (10gr) hazırlayabilirsiniz. İnstant kuru maya ile hamuru hazırlayıp hamur kabarana kadar yaklaşık 1 saat ılık bir ortamda dinlendirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder