14 Nisan 2015 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI


Girit mutfağının sevilen yemeklerinden zeytinyağlı enginar dolması, oldukça hafif bir yemektir. Basit ve lezzetli bu tarife sofralarınızda yer vermeniz dileğiyle.
Malzemeler: 4 adet enginar (iri ve çanaklı)
                     1 limon
                     1,5 su bardağı su
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çay bardağı pirinç
                     2 çorba kaşığı ince doğranmış dereotu
                     2 adet taze yeşil soğan ince doğranmış
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Çukur bir kasenin yarısına kadar su doldurun. Bu suya, yarım limonun suyunu sıkıp kendisini de suya atın. Bu suya, ayıkladığınız enginar çanaklarını ve saplarını kararmaması için koyacaksınız.

Enginar çanaklarını, saplarından kesin. Sapların dış kısmındaki odunsu kısmı soyup iç kısmını çıkarın. Bu kısmı 5-6 cm uzunluğunda dilimleyin ve limonlu suya koyun.
Enginar çanaklarının en dışındaki 3 sıra yaprağı elinizle dibe yakın koparın ve bıçakla hafif üzerini soyun. Enginar yapraklarının sarı kısmı ile yeşil kısmı arasını ortadan kesin. Yarı boya inen çanakların iç kısmını bir tatlı kaşığı ile oyup ortadaki ince yaprak ve tüyleri temizleyin. Ardından kasedeki limon kabuğu ile çanağı ovun, böylece kararmasını engellersiniz ve çanakları limonlu suya koyun.

Pirinçleri bir süzgeçte yıkayıp küçük bir kaseye alın. İnce doğranmış dereotunu, soğanı ekleyip hepsini karıştırıp dolma içini hazırlayın.
Düdüklü tencerenin dibine ayıkladığınız enginar saplarını dizin. Bunların üzerine içini dolma içi ile doldurduğunuz enginar çanaklarını dizin. Hepsinin üzerine zeytinyağını gezdirerek ekleyin. Suyu çanakların üzerine gezdirerek ekleyin. Tuzu serpip düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ocağın orta gözünde kısık ateşte düdük ötmeye başladıktan sonra 15 dakika pişirin.  Soğuk servis edin. Afiyet olsun.
Not:Tencereyi ateşten aldıktan sonra tencere soğuyana kadar kapağını açmayın. Böylece enginar çanaklarınız açık yeşil renkli olur.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder