Bu Blogda Ara

14 Mayıs 2015 Perşembe

ETLİ YAPRAK SARMASI


Üzüm asmalarında baharın taze yaprakları açtı. Sofraları asma yaprakları ile şenlendirme zamanı.
2-3 Kişilik:
Malzemeler: 250 gr taze üzüm yaprağı
                      1 tatlı kaşığı domates salçası
                      2 çorba kaşığı zeytinyağı
                      1su bardağı su
                      1/2 çay kaşığı tuz
İç malzemesi: 250 gr dana etinden kıyma
                      2 çorba kaşığı pirinç
                      1 adet kuru soğan
                      2 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz
                      1 tatlı kaşığı domates salçası
                      1 çorba kaşığı zeytinyağı
                      1 çay kaşığı tuz
                      1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
                      1/2 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
Yapılışı: Orta boy bir tencereye 2/3 üne kadar su ekleyip kaynatın. Kaynayan suya yıkanmış asma yapraklarınızı ekleyip 2-3 dakika kaynatın. Yaprakları süzgeçe alıp soğumaya bırakın.

 Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Pirinci bir kasede yıkayıp biraz sulu bırakın. Üzerine küçük küp doğradığınız soğanı, kıymayı, maydanozu, salçayı, zeytinyağını, tuzu ve biberleri ekleyin. İç malzemesinin hepsini iyice karıştırın.

Küçük bir tabağa birer birer asma yaprağını açıp içine 1 tatlı kaşığı iç malzemesi ekleyip mektup zarfı gibi katlayıp rulo yapın.

 Yayvan bir tencereye 2 çorba zeytinyağını ekleyip sardığınız yaprakları dizin. Üzerine 1 su bardağı su ile karıştırdığınız domates salçasını gezdirin. Tuz serpin. Tencerede ki dizilmiş asmaların üzerine küçük bir tabağı bastırın. Böylece sarmalarınızın açılıp dağılmasını önlersiniz. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın orta gözünde ateşte kaynayınca ateşi iyice kısın. Yaklaşık 25- 30 dakika kısık ateşte pişen yemeği ateşten alıp 10 dakika dinlendirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not: Yanında yoğurtla servis edilmesini öneririm.