23 Mayıs 2015 Cumartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Girit kabağının sürüngen ana gövdesinde erkek çiçekler, yan dallarda ise yaprak altlarında dişi çiçekler bulunur. Erkek çiçeklerin sapları daha ince ve uzun olduğu için onları toplayıp dolmasını yaparız. Kabak çiçekleri güneş doğduktan hemen sonra kapandığı için güneş henüz doğmadan toplanmaları gerekir. Açık halde toplanan çiçekler serin bir ortamda 4-5 saat şekillerini korurlar.
Malzemeler: 20 adet kabak çiçeği
                       1 yemek kaşığı zeytinyağı
                       1/2 su bardağı su
Dolma iç malzemesi: 1 su bardağı pirinç
                      1 su bardağı sıcak su
                      1 adet kuru soğan küp doğranmış veya 2 adet taze yeşil soğan ince doğranmış
                      1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
                      1 yemek kaşığı kuş üzümü
                      1 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
                      1 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
                      1 yemek kaşığı toz şeker
                      1 çay kaşığı karabiber, kırmızı pulbiber
                      1 çay kaşığı tuz
                      2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Önce dolma içini hazırlayın.Yayvan bir tencereyi kısık ateşe oturtun. Yağ eklemeden önce dolmalık fıstıkları tencereye ekleyip bir kaç kez karıştırın. Bu şekilde fıstıklar hem yağını salar hem de daha hızlı pembeleşir. Pembeleşen fıstıklara hemen zeytinyağını ve ince doğradığınız soğanı ekleyip karıştırın.



 Soğanlar hafifçe pembeleştiğinde yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kuş üzümünü ekleyip hafifçe 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Ardından sıcak suyu, şekeri, tuzu ve biberleri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 10 dakika kadar suyunu çekene kadar pişirin. Pişen iç malzemesini ateşten alıp soğumaya bırakın. Soğuduğunda dereotu ve naneyi ekleyip karıştırın. Dolma içiniz artık hazırdır.

Kabak çiçeklerini yıkayıp dışında bulunan yeşil tırnakları koparın. Ardından avucunuzun içine oturttuğunuz çiçeklerin içine 1 tatlı kaşığı dolma içi koyup yaprakları kapatın.

 Küçük bir tencereye dolmaları dizin. Üzerine zeytinyağı ve arzu ederseniz çok az bir tuz serpin. Suyu ekleyip çiçeklerin üzerine bir tabak oturtun. Elinizle hafifçe bastırın. Böylece pişerken çiçekleriniz açılıp dağılmaz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika pişirin. Soğuyunca servis tabağına dizin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder