24 Eylül 2015 Perşembe

KALBURABASTI TATLISI


Kalburabastı, lezzetli ve kolay bir şuruplu hamur tatlısı. Hamurun elde yassıltılıp içine ceviz koyup kalbura basılarak şekil verilmesiyle oluyor. Ancak kalburunuz yoksa bir rendeye bastırarak da şekil verebilirsiniz. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: Hamuru için; 3 su bardağı un
                      1 su bardağı sıvıyağ
                      1/2 su bardağı süt
                      1,5 yemek kaşığı irmik
                      1/2 yemek kaşığı toz şeker
                      1/2 çay kaşığı tuz
                      1 paket hamur kabartma tozu (10 gr)
İç malzemesi: 1/2 su bardağı ceviz içi
Şurubu için: 4 su bardağı toz şeker
                      3 su bardağı su
                      1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı: Bir tencereye şurup için gerekli toz şekeri ve suyu ekleyin. Ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirin. Kısık ateşte şurup kaynamadan şeker kendi kendine erisin. Şeker eridikten sonra yaklaşık 30 dakika yine kısık ateşte şurubu kaynatın, koyulaşan şuruba limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra şurubu ateşten alın. Soğumaya bırakın.

Hamur malzemesinin tamamını karıştırıp yumuşak bir hamur yapın. Yaptığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde yuvarlayıp, yassıltın. İçine ceviz içi koyup, hamuru iki kenarından kapatın. Diğer yüzünü kalbura  veya rendeye bastırarak şekil verin. Yağlı kağıt üzerine fırın tepsisine dizin. Bu ölçülerle 20 adet kalburabastı yapabilirsiniz. Önceden ısınmış fırında 175 derecede 25-35 dakika hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkınca soğuk şurubu üzerine dökün. Şurubu tamamen çekinceye kadar bekleyin.

Üzerine antep fıstığı serperek veya dondurma ve ceviz içi serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder