23 Eylül 2015 Çarşamba

PERDE PİLAVI (KUZU ETLİ)


Perde pilavı Siirt yöresine ait geleneksel bir yemek. Tavuk eti ile yapılıyor. Ancak ben gelenekselin dışına çıkıp onu, kuzu eti ile pişiriyorum. Oldukça lezzetli bu geleneksel yemek, ziyafet sofralarınıza renk katacaktır. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler:20-25 adet kabuğu soyulmuş badem içi
İç pilavı için: 1 adet kuzu incik eti
                   1 yemek kaşığı sıvıyağ
                   4 su bardağı sıcak su
                   1 su bardağı pirinç
                   2 yemek kaşığı tereyağı
                   1 yemek kaşığı çam fıstığı
                   1 yemek kaşığı kuşüzümü
                   1 çay kaşığı tuz
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   1/2 çay kaşığı (herbirinden) toz karabiber, yenibahar ve toz tarçın
                   1,5 su bardağı sıcak et suyu
Hamuru için: 2 yumurta
                    2 yemek kaşığı yoğurt
                    1 yemek kaşığı tereyağı
                    2,5 su bardağı un
                    1 çay kaşığı tuz
                    1/2 çay kaşığı karbonat
Yapılışı: Düdüklü tencereyi kızgın ateşe oturtup 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Kuzu etini tencereye ekleyip etin her iki yüzünüde kızgın ateşte 1,5 dakika kızartarak mühürleyin. Ardından tencereye 4 su bardağı sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 25-30 dakika kısık ateşte pişirin. Tencereyi ateşten alıp soğuduktan sonra kapağını açın. Etleri sudan çıkarıp elinizle bir tabakda küçük parçalara ayırın. Et suyundan 1,5 su bardağı pilav için ayırın.



Pirinci bir kasede üzerini geçecek kadar sıcak su ile, su soğuyana kadar bekletin. Ardından bol su ile yıkayın. Yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı terayağını ekleyin. Tencereye dolmalık fıstıkları ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkadığınız pirinci ekleyip 5 dakikada pirinçleri kavurun. Kavrulan pirince yıkadığınız kuşüzümünü, karabiberi, yenibaharı, tarçını, tuzu, şekeri ve parçaladığınız etleri ekleyip karıştırın. 1,5 su bardağı sıcak et suyunu ekleyin. Tencerenin ateşini iyice kısın. 15 dakika pişirin. Pilav suyunu çektikten sonra tencereyi ateşten alın. Kapakla tencere arasına temiz bir peçete gerip pilavı 15 dakika dinlendirin. Ardından tencerenin kapağını açın biraz soğusun.

Pilav pişerken hamur malzemesini bir kasede karıştırıp yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Hamur 15-20 dakika dinlensin. Dinlenen hamuru tezgaha un serperek merdane ile en fazla 0,5cm kalınlığında  açın.

Fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Bademleri fırın kabına dizin. Üzerine hamuru kabdan dışarı taşırarak ve de hamuru parçalamadan yayın. Üzerine iç pilavı yayın. Pilavın üzerini hamurla kapatın. Hava almayacak şekilde hamuru kapatın.

 180 derecede önceden ısıtılmış fırında hamur iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda, fırın kabında perde pilavınızı 5 dakika bekletin. Ardından servis tabağına ters çevirerek aktarın. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Ben resim çekme telaşı içinde fırın kabına bademleri dizmeyi unuttum. Hamuru yaydıktan sonra hatırlayıp bademleri dizdim. Bu nedenle bademlerim çok kızarmadı. Aslında bademler fırın kabına dizildiğinde hem hoş bir görüntü, hemde çıtır çıtır bir lezzet veriyor.
Kuzu eti ile yapmak istemezseniz tavuk eti ile de bu tarifi yapabilirsiniz. Tavuğu haşlarken derisini atın, pilavda kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder