18 Ekim 2015 Pazar

FIRINDA HAMSİLİ PİLAV


Karadenizin lezzetli balığı hamsi, balıkçıların tezgahlarında yerini aldı. Artık hamsili yemekler sofralarımızda. Hamsili pilav, kolay ve lezzetli bir yemek. Sunumu oldukça zevkli bir tarif denemenizi dilerim.
Malzemeler: 1 Kg hamsi balığı
                   2 yemek kaşığı tereyağı
                   1 adet kuru soğan ( küp doğranmış)
                   2 yemek kaşığı çam fıstığı
                   2 yemek kaşığı kuş üzümü
                   1,5 su bardağı pirinç
                   2,5 su bardağı sıcak su
                   3 yemek kaşığı dereotu (ince doğranmış)
                   1 yemek kaşığı zeytinyağı (fırın kabını yağlamak için)
Yapılışı: Hamsi balıklarının içlerini temizleyip, kılçıklarını çıkarın. Balık filetolarını bol su ile yıkayın. Fırın kabınızı yağlayın ve balık filetolarının gümüş sırt kısmı fırın kabına gelecek şekilde dizin.
Pirinci sıcak suda, su soğuyana kadar bekletin ve ardından bol su ile yıkayın.
Pilav tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağını eritip dolmalık fıstıkları pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan fıstıklara soğanı ekleyin. Soğanda hafif kavrulduğunda tencereye pirinci ekleyin. Pirinci 5 dakika karıştırarak kavurun. Yıkanmış kuş üzümünü, tuzu ve 2,5 su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyip. İyice kısık ateşte 15 dakika pilavı pişirin. Pilav suyunu tamamen çekince ateşi kapatın. Dereotunu ekleyip karıştırın.

Fırınkabına dizdiğiniz hamsilerin üzerine pilavı ekleyin. Pilavın üzerini de gümüş kısımları üste gelecek şekilde hamsi ile kapatın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında hamsiler hafif kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

 Fırından çıkardıktan sonra yemeğin biraz ılıklaşmasını bekleyip limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder