5 Kasım 2015 Perşembe

AŞURE TATLISI


 Geleneksel bir tatlı olan Aşure'yi pişirip komşularımla paylaşmayı seviyorum. Nuh'un Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yaptığına inanılır. Bu nedenle de malzemesi bol bir tatlıdır. 40 çeşit malzeme yerine geçmesi için 1 kaşık bal eklediğim bu tarifi yıllardır pişiriyorum. Umarım siz de denersiniz.
Malzemeler: 500 gr aşurelik buğday
                   1 su bardağı nohut
                   1 su bardağı kuru fasulye
                   1 Kg toz şeker
                   10 adet kuru kayısı
                   10 adet kuru incir
                   1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
                   1/3 su bardağı kuş üzümü
                   5 adet karanfil
                   2 çubuk tarçın
                   2 portakalın rendelenmiş kabuğu
                   1 çay bardağı süt
                   1 çay kaşığı tuz
                   1 yemek kaşığı bal
Üstünü süslemek için: 1 su bardağı ceviz içi
                   1 su bardağı fındık içi
                   2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
                   5 yemek kaşığı susam
                   1 adet narın taneleri
                   2 yemek kaşığı toz tarçın

Yapılışı: Bir gece  önceden ayrı ayrı kaplarda buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi suda ıslatın. Ertesi gün sabahtan çekirdeksiz kuru üzümü suda ıslatın. Öğleden sonra veya akşam üstü aşurenizi pişirmek için buğday, nohut, kuru fasulye iyice şişmiş olur.

Buğdayı süzüp düdüklü tencereye alın. Üzerine 2 litre su ekleyip kapağını kapatın. 1 saat pişirin. Nohutu ve kuru fasulyeyi de ayrı ayrı tencerelerde suyunu süzdükten sonra üzerlerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Haşlanan kuru fasulyenin ve nohutun suyunu süzün. Buğdayın tenceresine bunları ekleyin. Üzerine de 1 litre sıcak su ekleyin. 10 dakika birlikte pişsinler.

 Kuru kayısı ve incirleri minik küpler halinde doğrayın. Kayısı, incir ve suyunu süzdüğünüz çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü, karanfili, çubuk tarçını, portakal kabuğunu tencereye ekleyin. 10-15 dakikada birlikte kaynasınlar.

 Tuzu ve toz şekeri ekleyin. Bir kaşıkla karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Sütü ve balı ekleyip karıştırın. Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alın.

Bir tavaya susamı, dolmalık fıstıkları, ceviz ve fındık içini alın. Yağsız tavada bunları hafifçe kavurun. Renkleri hafifçe pembeleşsin.

Kaselere aldığınız aşurenizin üzerine toz tarçın serpin. Üzerine tavada kavurduğunuz malzemeyi serpin. Nar taneleri ile süsleyin.
Hem sıcak hem de soğuk servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Ateşten tencereyi aldığınızda aşureniz size sulu gelebilir ancak tabaklara aldığınızda hemen puding kıvamına geldiğini göreceksiniz. Portakalın kabuğunu traşlarken beyaz kısmını almamaya özen gösterin. Kabuğun altında ki beyaz kısım tatlınızı acılaştırır.

Aşure sözcüğü, Arapça on demek olan "AŞARA"dan gelir. Muharrem ayının onuncu günü demektir. Kerbela olayı ile ilgilidir. Alevi ve Şii dostlarımızın matemine katılırım.
                  

2 yorum:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Aşureniz çok güzel görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil