14 Kasım 2015 Cumartesi

ETLİ PAZI DOLMASI


Pazı dolması, oldukça kolay, lezzetli ve besleyici bir yemek. Çocukların severek yediği ve de kış aylarında sık pişirdiğim bir tarif. Demir eksikliği anemisi olanlara ve gebelere pazı yemeklerini özellikle öneririm. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 500 gr pazı ( 1 demet)
Dolma içi için malzemeler:  250 gr dana-kuzu kıyma
                      1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
                      1 yemek kaşığı pirinç
                      1 yemek kaşığı bulgur
                      1 tatlı kaşığı biber salçası
                      1 tatlı kaşığı domates salçası
                      1 çay kaşığı kuru nane
                      1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                      1 çay kaşığı tuz
                      2 yemek kaşığı zeytinyağı
Suyu için malzemeler: 1,5-2 su bardağı su
                  1/2 çay kaşığı tuz
                  1 yemek kaşığı domates salçası
                  2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Pazıları bol su ile yıkayın, kalın saplarını kesin. Derin bir tencerenin 1/3 ü kadar su kaynatın. Kaynayan suya pazı yapraklarını batırıp bir süzgeçle hemen çıkarın. Böylece pazı yapraklarınız sıcak suya değince hemen yumuşar. Yumuşan yaprakların kalın damarlarını kesin.

Bir kasede pirinç ve bulguru yıkayın, kasede bunları biraz suluca bırakın. Üzerine, doğranmış soğanı, kıymayı, salçayı, naneyi, pul biberi, tuzu, zeytinyağını ve kıymayı ekleyin. Hepsini elinizle karıştırıp, hamur haline getirin. Dolma iç malzemeniz hazır oldu.

Pazı yapraklarını eliniz büyüklüğünde parçalara bölebilirsiniz. Her bir pazı yaprağı parçasına 1 tatlı kaşığı kadar  iç malzemesini koyup resimde gördüğünüz gibi sarın. Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Üzerine suyu için gerekli olan malzemeleri karıştırıp ekleyin. Isıya dayanıklı bir tabağı resimde gördüğünüz gibi dolmaların üzerine bastırın. Böylece dolmalarınızın pişerken dağılmasını önlersiniz.

Tencereyi ocağın orta gözüne yerleştirin. Kaynamaya başladıktan sonra, 25 dakika kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra yemeğinizin biraz ılıklaşmasını bekleyip servis edin. Servis sırasında isterseniz üzerine sarımsaklı veya sade yoğurt ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Bulgurunuz yoksa 2 yemek kaşığı pirinç kullanabilirsiniz. Nane yerine de maydanoz kullanabilirsiniz. Domates veya biber salçası yerine taze domates 1 adet kullanabilirsiniz. Pazı yapraklarını batırdığınız sıcak suya yarım limon suyu eklerseniz, biraz ekşili olur.


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder