10 Kasım 2015 Salı

LOR PEYNİRLİ BİBER TURŞUSU (CİZA)


Arnavut göçmenlerinin yaptığı bir peynir mayalama türüdür. Acı biber ve peynir ile birlikte ziyafet sofralarımız için harika bir meze tarifi. Her zaman buzdolabınızda saklayabileceğiniz cizayı denemeniz dileğiyle. 1 litrelik bir kavanoz için tarif;
Malzemeler: 400 gr küçük acı biber (Maraş biberi)
                   500 gr tatlı lor peyniri
                   1,5 su bardağı ılık süt (yoğurt mayaladığımız sütten biraz daha ılık)
                   1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Biberleri yıkayıp, kurulayın. Çekirdeklerini çıkarın. Bir kasede loru ve sütü karıştırıp, loru elinizle ezin. Sütün sıcaklığı mutlaka yoğurt mayaladığınız sütten, biraz daha ılık olsun.

1 litrelik bir kavanozun dibine 1 parmak kadar sütlü lor peyniri ekleyin. Biberlerin içini sütlü lor ile doldurun ve kavanoza yerleştirin. Kasede kalan sütlü loruda kavanoza ekleyip boşluk kalmamasını sağlayın. Kavanozu ağzına kadar doldurmayın. 1 parmak kadar boşluk bırakıp kapağını kapatın.

Havlu ile iki kat kavanozu sarın. Evyenin üzerinde bu şekilde 2 gün bekletin, peynir oda sıcaklığında mayalansın. Ardından kapağını açıp havasını alın ve hemen kapağı yeniden kapatıp buzdolabına kaldırın. 10 gün de buzdolabında mayalanmaya devam edecek. 10 gün sonra kavanozun kapağını açıp peynirin üzerine zeytinyağı ekleyin. Böylece peynirinizi 1-2 ay saklayabilirsiniz. Servis yapacağınız zaman, tabağa aldığınız cizanın üzerine zeytinyağı ve çörekotu serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Eğer çizayı 1-2 ay içinde tüketmeyip bir kaç yıl saklamak isterseniz. Kavanoza yapmak yerine oda ısısında mayalanma aşamasında bir kasede yapın ve üzerine ağırlık koyun. Mayalandıkça peynirin suyu çıkacaktır. Çıkan suyu üzerinden alıp atın. Suyu bitip peynirin üzeri kuruduğunda kuru kısmı atın. Kavanozlara doldurun. Üzerine zeytinyağı ekleyip buzdolabında 1-2 yıl bu şekilde saklayabilirsiniz.
                  

1 yorum:

  1. Merhabalar, hepyapmak istediğim fakat yapamadığım bir tarif. Çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil