Bu Blogda Ara

23 Kasım 2015 Pazartesi

MANTI



Ailem için geleneksel ve çok sevdiğim bu yemeğin tarifini, denemenizi dilerim. Çocukların çok sevdiği bir yemek ve hiç de zor değil. Yeter ki hamur açmayı bilin.
Yiğenim 18 aylıktı. Yemeğe karşı pek istekli sayılmazdı. Mantıyı pişirdiğimizi anladığında, mama sandalyesini iterek yemek masasına yaklaştırdı ve ''mantı'' diye bağırmaya başladı. İlk kez O'nu bir yemek için sabırsızlanırken gördük. Bizi çok mutlu eden bu anı gibi kendi çocukluğumuzda da annemin bize pişirmesini sabırsızlıkla beklediğimizi hatırlıyorum.
4-5 Kişilik
Hamuru için malzemeler: 500gr un
                2 su bardağı ılık su  
                1 yumurta
                1 tatlı kaşığı tuz
İçi için malzemeler: 250 gr kıyma
                             1 adet orta boy kuru soğan küp doğranmış
                             1/3 demet maydanoz ince doğranmış
                             1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
                             1 çay kaşığı tuz
Hamuru açarken kullanmak üzere: 1 su bardağı un
Hamuru pişirirken kullanmak üzere yaklaşık 500 ml sıcak et suyu veya su
Sos için : 500 gr yoğurt
       2 diş ezilmiş sarımsak
       3 yemek kaşığı tereyağı
       1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
       1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı: Hamur malzemesini bir kasede karıştırıp sertçe bir hamur yapın. Üzerini bir örtüyle örtüp, iç malzemesini hazırlarken hamuru, 30 dakika dinlendirin.

 Dinlenen hamuru un serpilmiş tezgahta 2-3 mm kalınlıkta açın. Açılan hamuru 2-3 cm lik karelere bölün. Her bir karenin ortasına iç malzemesinden koyun. Karelerin dört ucunu üstte birleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 180 derecede ısıtılmış fırında mantıyı hafif pembeleştirin.

Pembeleşen mantıların yarısına kadar sıcak et suyu veya sıcak su ekleyin. Suya 1 tutam tuz ekleyin. Tepsinin ağzını kapatıp kapalı bir şekilde mantı suyunu çekinceye kadar pişirin. Pişen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt yayın. Yoğurdun üzerine de tereyağında kızdırdığınız kırmızı pul biberli salçayı gezdirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not: Mantıyı fırında pişirmek yerine makarna gibi sıcak suya atıp haşlayarakta pişirebilirsiniz.