13 Aralık 2015 Pazar

TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ



Ispanak kökü ile yapılan harika bir yemek. Yıllardır pişirdiğim bu oldukça kolay ve lezzetli tarifi denemenizi dilerim. Ispanağın yapraklarını başka bir yemekte kullanabilirsiniz. Ispanağın çok topraklı kılcal köklerini kesin. Ancak köklerin kullanacağınız pembe kısımlarına dokunmayın. Sonra bu pembe kök kısımlarını 5-6 cm boyunda yaprak saplarından kesin. Bol soğuk suda bekletip bir kaç kez yıkayın. Tamamen toprağı temizlendikten sonra yemeği hazırlamaya geçebilirsiniz.
 Malzemeler: 1 kg kalın saplı ıspanak
                        300 gr kuzu eti (kol eti kuşbaşı doğranmış)
                        1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
                        1 yumurtanın sarısı
                        1 yemek kaşığı un
                        2 yemek kaşığı limon suyu
                        2-3 yemek kaşığı tereyağı
                        1 çay kaşığı tuz
                        1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
Yapılışı: Tencerede tereyağını eritip, rendelenmiş soğanı hafifçe kavurun. Kuzu etini ekleyip, et suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun. Et bıraktığı suyu çekince 1,5-2 su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. Etler piştiğinde ıspanak köklerini, kök kısımları tencerenin dibine doğru yerleştirin. Tuz ve karabiberi ekleyip, 5 dakika kuvvetli ateşte pişirin. Kökler yumuşadığında kökleri bozmadan yemeği tencereden servis tabağına alın. Bir kasede yumurta sarısını, unu ve limon suyunu çırpın. Tencerede kalan yemek suyuna kasede ki bu sosu yavaş yavaş karıştırıp, bir el çırpıcısıyla çırparak koyulaşana kadar pişirin.

Koyulaşan sosu, servis tabağına aldığınız yemeğin üzerine gezdirin. Yemeğinizi sıcak servis edin. İsterseniz üzerine tereyağında yakılmış kırmızı pul biber sosu da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Yumurtalı sosu karıştırmadan önce yemek suyundan bir kaç kaşık kaseye ekleyerek sosu ılıklaştırırsanız , yumurtada kesilme olmaz. Ben resim çekerken acele ettim ve ılıklaştırmayı unuttuğum içinde sosum kesildi :)
                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder