28 Şubat 2015 Cumartesi

YÜREKLİ PİRİNÇ ÇORBASI


Kümes hayvanı pişirdiğiniz ziyafet sofralarında çorba olarak bu lezzetli tarifi denemenizi öneririm.Pişirdiğiniz kümes hayvanının yüreği, ciğeri ve taşlığını bu çorba için ayırın.
4 Kişilik
Malzemeler: Birer adet yürek, ciğer ve taşlık küçük doğranmış
                     4 çorba kaşığı pirinç
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     2 çorba kaşığı maydanoz ince kıyılmış
                     1 litre sıcak tavuk suyu veya su
                     1 çay kaşığı tuz
Terbiye için: 1/2 limonun suyu
                     1 yumurtanın sarısı
Yapılışı: Ocağın küçük gözünde kısık ateşe tencereyi yerleştirin. Tencereye eklediğiniz tereyağı erirken doğradığınız sakatatı ekleyin. Karıştırarak hafif kavurun. Sıcak suyu ve tuzu ekleyin, pirinçleri yıkayıp ekleyin. Pirinçler uzayıncaya kadar 15-20 dakika pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler pişince yumurtanın sarısını limonla çırpıp yavaş yavaş tencereye ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşi kapatın. Tenceredeki çorbanın üzerine veya servis sırasında kasede ki çorbaların üzerine maydanoz serpin. Afiyet olsun.

27 Şubat 2015 Cuma

PORTAKALLI PEKİN ÖRDEĞİ


Pekin ördeğini büyük marketlerde bulmak mümkün. Bilinmesi gereken, ördeğin ağırlığına göre pişirme süresinin uzadığı. Bu pişirdiğim ördek, 2100gr dı ve bu nedenle pişirme sürem 120 dakika oldu. Özel misafirleriniz için ziyafet sofralarınızda bu muhteşem lezzeti sunmanızı dilerim.
4-5 Kişilik
Malzemeler: Bütün bir pekin ördeği
      3 yemek kaşığı sıvıyağ (kızartmak için)
      3 defne yaprağı (taze)
      2 yemek kaşığı bal  
      1 çay kaşığı deniz tuzu
      1 çay kaşığı tane karabiber (çekilmiş)
      1 çay kaşığı kekik
      1 çay kaşığı biberiye
      10 su bardağı sıcak su
Üzerine:1 tatlı kaşığı domates-biber salçası
Sos için: 2 portakal
       2 yemek kaşığı tereyağı
       2 yemek kaşığı mısır nişastası
       1 su bardağı pişen ördeğin suyu
Yapılışı: Derin bir tencereye sıvıyağı koyup ocağın orta gözünde ateşe yerleştirin. Yıkayıp kuruladığınız ördeği ısınan yağda  her iki tarafınıda hafifçe kızartın. Aynı tencereye sos malzemeleri ve salça hariç diğer bütün malzemeyi ekleyip ocağın ateşini kısın. 1 saat tencerenin kapağını açmadan pişmesini bekleyin. Bu arada sosu hazırlayabilirsiniz.

 2 portakalın kabuklarını bir kaba rendeleyin. Portakalın kalan kabuklarını ve beyaz kısımlarını soyup atın. Portakalın etli kısmını mutfak robotunda parçalayın. Küçük bir tencereye tereyağını koyup kısık ateşte yağ erirken üzerine mısır nişastasını ekleyip karıştırın. Köpüren nişastanın üzerine rendelenmiş portakal kabuklarını ve parçalanan portakalları ekleyip karıştırmaya devam edin. Kaynayıp ve de koyulaşan sosun üzerine pişen ördeğin suyundan bir su bardağı ekleyip sosu ateşten alın.

 1 saat pişen ördeği ateşten alıp tencereden çıkarıp bir fırın kabına yerleştirin. Ördeğin üzerine ve içine pişirdiğiniz sosu dökün. Ördeğin üzerine salçayı sürün. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 1 saat pişirin. Üzeri kızaran ördeğinizi sıcak olarak servis edin. Servis ederken üzerine fırın kabındaki sosdan gezdirin. Afiyet olsun.
      

25 Şubat 2015 Çarşamba

İZMİR PİLAVI

Et yemeklerinin yanına pişirebileceğiniz harika bir pilav. İçinde ki meyve kurusu ve baharatlar pilavın tadına çok hoş bir zenginlik katıyor. Ziyafet sofralarınız için kolay ve lezzetli bir tarif, denemeniz dileğiyle.
4-6 Kişilik
Malzemeler: 1,5 su bardağı pirinç
     1 adet kuru soğan rendelenmiş
     3 yemek kaşığı çam fıstığı
     3 yemek kaşığı ceviz içi küçük doğranmış
     3 yemek kaşığı kuş üzümü
     3 yemek kaşığı kayısı kurusu küçük doğranmış
     3 yemek kaşığı tereyağı
     3 su bardağı sıcak tavuk suyu veya su
     2 çay kaşığı tuz
     1 tatlı kaşığı şeker
     1 çay kaşığı tarçın
     1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Pirinci çukur bir kaba alıp 1 çay kaşığı tuz serpip üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Su soğuduğunda pirinci süzgece alıp bol suyla yıkayın ve süzülmeye bırakın. Yayvan bir tencereyi ocakta kısık ateşe alın. Yağ koymadan tencereye çam fıstığını ve ceviz içini ekleyin. Yağsız bir şekilde karıştırarak hafifçe pembeleştirin. Ardından tencereye önce tereyağını sonra da rendelenmiş soğanı ekleyin. Soğanları da hafifçe kavurun. Tavuk suyunu veya ölçülü sıcak suyu tencereye ekleyin. Ardından pirinçleri, kayısı, kuş üzümü, 1 çay kaşığı tuzu, şekeri, tarçını ve karabiberi ekleyin. Bir kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Önce ateşi tam açın, bir taşım kaynadıktan sonra iyice kısın. Yaklaşık 15 dakika sonra pilavınız pişmiş olur. Tencerenin ağzını açın, bir kaşıkla tencerenin dibini kontrol edip suyunu tamamen çektiğini kontrol edin. Ateşi kapatın, tencerenin üstünü temiz bir peçete ile örtüp kapağını kapatın. Yaklaşık 30 dakika dinlendikten sonra pirinçleri zedelemeden servis tabağına alın. Afiyet olsun.

               

23 Şubat 2015 Pazartesi

TENCERE TANDIRI

Bu son derece basit ancak uzun sürede pişen yemek ziyafet sofralarınızı ve özel günlerinizi şenlendirecektir. Kalın tabanlı bir çelik tencere bu lezzetin püf noktası.
4-5 Kişilik
Malzemeler: 1 adet kuzu bud (kasabınızda eti doğratmadan sadece kemik kısmını çıkarttırın)
Yapılışı: Çelik tencerenizi ocağın orta gözünde ateşe yerleştirin. Tencerenin bir kaç dakika kızmasını bekleyin. Yeterince ısındığını tencerenin tabanına elinizle bir kaç damla su serperek anlayabilirsiniz. Su damlacıkları cızırdayarak kaçışıyorsa yeterince ısınmıştır. Yıkadığınız etinizi yağlı kısmı tencerenin tabanına değecek şekilde yerleştirin ve hemen tencerenin kapağını kapatıp ocağın ateşini kapatmaya yakın kısın. Tencereye yağ ve su koymuyorsunuz. Kapağını 2 saat boyunca açmayın. Kızgın tencere, eti mühürleyecektir. Sonrasında da ağır ağır pişen et önce suyunu salacak sonrada yavaş yavaş kendi yağında kızaracaktır. Pişen eti dağıtmadan tencereden çıkarıp bir servis tabağına alın. Pişirdiğiniz bir pilavla servise hazırlarsanız daha hoş bir sunum olacaktır. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.


FIRINDA HELVA


 

  Balık yemeğinden sonra, helva olmazsa olmazımdır. Özellikle de fırında helva olursa ziyafet tamamlanır. Fırında balık pişirdiğimde, bu tarifi de mutlaka pişiririm. Balığı fırından çıkarıp servis ederken fırına helvaları sürerim. Böylece 15-20 dakikada tatlım da hazır olur. Umarım siz de bu tarife balık sofralarınızda yer verirsiniz.
4 Kişilik
Malzemeler: 250 gr helva
     1 çay bardağı süt
     1/2 limonun suyu
     3 yemek kaşığı tahin
     1 yemek kaşığı bal
 Üzerine: 1/2 su bardağı ceviz içi

Yapılışı: Bir kapta helvaları çatalla ezin. Üzerine limon suyunu, sütü, tahini, balı ekleyip iyice karıştırın. Pürüzsüz bir karışım olsun. Küçük fırın kablarınızın, 1/3 ünü doldurun. Fotoğrafta gördüğünüz küçük güveç kapları gibi fırın kaplarına 3 yemek kaşığı ekleyin. Bir kişi için bu ölçü oldukça doyurucu ayrıca helva pişerken kabardığı için kapları doldurmamak önemli. Fırın kaplarına karışımı paylaştırdıktan sonra üstüne, ceviz içi yerleştirin. 200 derecede önceden ısınmış fırının üst rafına, kablarınızı yerleştirin.  10-15 dakika içinde üstü kızaracaktır. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

21 Şubat 2015 Cumartesi

FIRINDA KREMALI SOMON


Somon balığı soğuk denizlere ait yağlı bir balıktır. Ayrıca omega-3 yağ asitlerini bol miktarda içerdiğinden beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Ben onu fırında pişirmeyi seviyorum.
3 Kişilik
Malzemeler: 3 dilim somon eti
                     2 adet kuru soğan halka doğranmış
                     2 adet orta boy patates elma doğranmış
                     100 ml krema ( 1 çay bardağı)
                     2 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Zeytinyağını fırın kabınıza ekleyin. Soğanları fırın kabının ortasına, patatesleri ise kenarlara dizin. Soğanların üzerine somon dilimlerini yerleştirin. Kremayı somonların ve patateslerin üzerine gezdirerek dökün. Tuzu ve karabiberi serpin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.Patates ve somonların üzeri hafif kızardığında fırından çıkarın. Sıcak servis edin. Balık yemeklerinin üzerine helva yemek adettendir. Afiyet olsun.

20 Şubat 2015 Cuma

MİDYE GÜVECİ


Midye güveci şarap yanına harika bir yemek, ben onu ev eriştesiyle birlikte servis ediyorum. Midyeyi balıkçınızdan temizlenmiş ayıklanmış alabileceğiniz gibi marketlerden dipfrizde dondurulmuş midye alıp da yapabilirsiniz. 
Malzemeler: 40 adet midye
                     2 adet çarliston biber şerit şeklinde doğranmış
                     2 adet kapya biber şerit şeklinde doğranmış
                     2 diş sarımsak ezilmiş
                     250 gr mantar (konserve)
                     8-10 adet kiraz domates ikiye bölünmüş
                     1/2 demet maydanoz ince doğranmış
                     1/2 demet dereotu ince doğranmış
                     1 çay bardağı beyaz şarap 
                     3 çorba kaşığı tereyağı
                     3 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri veya kaşar peyniri
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Ocağın orta gözünde ateşe yerleştirdiğiniz tavaya  tereyağını ekleyin. Tereyağı erirken sarımsakları ekleyip karıştırın, ardından biberleri ekleyip sote edin. Biberler kavrulduğunda midyeleri ekleyin. Midyeleri karıştırarak pişirin. Bu arada tereyağı köpürsün ancak yanmamasına dikkat edin. Midyeleri fazla pişirirseniz küçülür. Bu nedenle 1-2 dakika pişirmeniz yeterli olur. Ardından mantarları ekleyip, karıştırın. Domatesleri ekleyin. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın.Şarabı ekleyin. Şarabın alkolü uçana kadar bir kaç dakika bekleyin. Ateşten tavayı alıp pişen malzemeyi bir fırın kabına aktarın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpin. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında peynirler kızarana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

19 Şubat 2015 Perşembe

DOMATES SOSLU KÖFTE


Bu köfteye gerçek lezzetini veren koyun kıyması ancak koyun eti yerine dana etini de kullanabilirsiniz.Domates sosu ister mevsiminde taze domatesten hazırlayın isterseniz de yazın hazırladığınız ev yapımı hazır domates sosunuzu kullanın. Ben bu yemekte yazın hazırladığım domates sosunu kullanıyorum.
Köfte hamuru için malzemeler: 500 gr koyun kıyması
      1 dilim ekmek içi ufalanmış
      1 adet kuru soğan küçük doğranmış
      1 yumurta
      1 demet maydanoz ince kıyılmış
      3 diş sarımsak rendelenmiş
      1 çay kaşığı kimyon
      1/2 çay kaşığı yenibahar
      1/2 çay kaşığı karabiber 
      1 çay kaşığı tuz
      1 kahve fincanı su 
1 çay bardağı sıvıyağ kızartmak için
Domates sosu için malzeme: 1 su bardağı domates sos veya 1/2 Kg domates rendelenmiş
       2 çorba kaşığı zeytinyağı
       1 diş sarımsak ince doğranmış
       1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:Köfte hamuru için verilen tüm malzemeleri bir kasede karıştırarak köfte hamurunu yapın. Bu köfte hamurundan iri bir ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Bir tavada sıvıyağı kızdırın. Kızan yağda köfte toplarının içi çiğ kalacak şekilde dış yüzünü hafifçe kızartın. Köfteleri bir fırın kabına dizin. 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Köfteleriniz fırında pişerken domates sosu hazırlayın.

  Bir sos kabına 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyun. Isınan yağa ince doğranmış sarımsağı ekleyin. Sarımsak kavrulmadan rendelenmiş domatesi ve tuzu ekleyin. Domatesler suyunu çekip sos koyulaşana kadar pişirin. Eğer domates sosunuz hazırsa rendelenmiş domates yerine onu ekleyip bir taşım kaynatarak ısıtmanız yeterli olacaktır.
  Fırında pişen köftelerin üzerine domates sosu dökün ve 5 dakika daha pişirin. Köftelerinizi maydanozla süsleyerek ve yanında ev eriştesi ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
       

18 Şubat 2015 Çarşamba

PAZILI LAZANYA


Lazanya yapmak için önceden pişirme gerektirmeyen lazanya yapraklarını kullanabilirsiniz. Yada evde mantı hamuru hazırlayıp bunları dikdörtgen şeklinde kesip 1-2 dakika kaynayan suya batırıp çıkararak da lazanya yaprakları hazırlayabilirsiniz.
2 Kişilik
Malzemeler: 1 demet pazı ince doğranmış
                     1 adet kuru soğan yemeklik doğranmış
                     2 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1/2 çay bardağı sıcak su
                     1/2 çay kaşığı tuz
                     1/2 çay kaşığı karabiber
Beşamel sos için: 1/2 Lt süt sıcak
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     3 çorba kaşığı un
                     1/2 çay kaşığı tuz
                     1 tutam muskat rendesi
Üzerine serpmek için: 3 çorba kaşığı kaşarpeyniri rendesi
                     1 çorba kaşığı çam fırtığı
Yapılışı: Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirin. Isınan yağa doğranmış soğanı ekleyip hafif kavurun. Soğanlar pembeleşmeden ince doğranmış pazıyı, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırarak kavurun. 1/2 çay bardağı sıcak suyu ekleyin ve bir kaç dakika daha kavurun. Biraz suluca bırakarak tavayı ateşten alın. Harcı 4'e bölün.

 Ocağın küçük gözüne küçük bir tencereyi yerleştirin. Tencereye 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyin. Eriyen tereyağına unu,tuzu ve muskat rendesini ekleyip karıştırın. Kavrulan un göz göz olunca sıcak sütü yavaş yavaş ekleyin. Bu arada bir el çırpıcısı ile beşamel sosu sürekli karıştırın dibi tutmasın. Bir iki taşım kaynayınca ateşten alın.
 Bir fırın kabının tabanına 4 çorba kaşığı beşamel sos dökün. Sosun üzerine 2 lazanya yaprağını yan yana dizin. Yaprakların üzerlerine 2-3 çorba kaşığı sos sürün. Sosun üzerine 4 parçaya böldüğünüz harçtan her bir yaprağa bir parçasını yayın. Üzerine 2.ci kat için birer lazanya yaprağını yan yana koyun. Tekrar sos ve harç yayın. En üste son lazanya yapraklarınızı yan yana koyun. Kalan beşamel sosu yanlardan taşırarak yayın. Üzerine kaşarpeyniri rendesini ve çam fıstıklarını serpin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
       

17 Şubat 2015 Salı

KÜÇÜK EKMEK-HAŞHAŞLI

  Bu küçük ekmekleri çay saatinde, kahvaltıda veya atıştırmalık sandviç ekmeği olarak kullanabilirsiniz. Yumuşacık pufuduk bu ekmekleri seviyorum, umarım siz de seversiniz. İkiye bölüp zeytinyağı sürüp peynir,zeytin domates arasına koyup yemek keyifli oluyor.
  Malzemeler: 3,5 su bardağı un
                       1 paket kuru maya
                       2 yumurta
                       1/2 çay bardağı şeker
                       1 çay kaşığı tuz
                       2 çorba kaşığı tereyağı
                       1 çay bardağı ılık süt
                       2 çorba kaşığı haşhaş tohumu
Yapılışı: Bir kasede unu ve mayayı karıştırın. 1 yumurta ve diğer yumurtanın beyazını ekleyin. Süt, tereyağı, şeker, tuz, haşhaş tohumunuda ekleyip hamurunuzu yoğurun. Kasenin üzerini bir bezle örtüp hamuru 40-50 dakika ılık bir ortamda dinlendirin. Dinlenen hamuru dokuz parçaya bölün. Herbir parçayı elinizde yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan yumurta sarısını üzerlerine sürün. Bu şekilde de yarım saat dinlendirin. 180 derecede ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun. 

16 Şubat 2015 Pazartesi

SARI GÜL BÖREĞİ-OTLU

  Yiyenin ikincisini istediği müthiş bir lezzet. Bu börekle zor beğenen insanları mutlu edebilirsiniz.Kesinlikle denemenizi öneririm
  Yağmurlar bu ara bol yağınca otlarda doğada fışkırdı. Yabani kereviz otunun yoğun olduğu ot karışımımın içinde ayrıca ebegümeci, iğnelik otu vb.leride var. Fakat siz böyle doğal otları bulamıyorsanız bu böreği sadece 500 gr pırasayı incecik doğrayarak da yapabilirsiniz.
3-4 kişilik
Malzemeler:500 gr karışık ot
                    3 çorba kaşığı rendelenmiş tulum peyniri
                    3 adet hazır yufka
                    2 çorba kaşığı zeytinyağı
                    6 çorba kaşığı tereyağı
                    1 yumurta
                    2 çorba kaşığı yoğurt
                    1 çay kaşığı tuz
                    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                    1 çorba kaşığı susam 
Yapılışı: Ayıklayıp yıkadığınız otlarınızı incecik doğrayın. 2 çorba kaşığı zeytinyağını ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirdiğiniz tavanıza ekleyin. Doğranmış otlarınızı, tuzu ve pul biberi tavaya ekleyin. Otlarınızı kavurun. Otlar kavrulduğunda peyniri ekleyip karıştırın ve ateşi kapatın. Börek içiniz böylece hazırlanmış oldu. Bu içi 6 parçaya ayırın.
Yufkaları tezgaha yayıp ortadan ikiye bölün. Bir tavada erittiğiniz tereyağından 1-2 çorba kaşığı her yarım yufkaya sürün. Yufkanın düz kenarına hazırladığınız içten yayın. Rulo şeklinde yufkayı sarın. Ucundan tutarak kendi etrafında spiral şeklinde sarın.
Yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız börekleri yerleştirin. Üzerlerine fırça ile tereyağı sürüp önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Diğer yanda yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın. Bu sosu fırından çıkardığınız böreklerin üzerine sürüp üzerinede susam serpip hemen tekrar fırına sürün. 10 dakika daha fırınladığınız böreklerinizin üzeri kızardığında sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

15 Şubat 2015 Pazar

ŞEVKET-İ BOSTAN YEMEĞİ

Girit Türk mutfağının en sevilen etli sebze yemeklerinden biridir. Şevket-i bostan bitkisi, dikenli bir otdur. Biz onu diken şeklindeki yaprakları ve beyaz kökü ile birlikte pişiriyoruz. Karaciğer ve böbrek dostu olan bu sebzeyi Ege ve Akdeniz yerel pazarlarında bulmanız mümkün.
5-6 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg şevket-i bostan
                     500 gr kuzu eti (kuzu kolla lezzetli oluyor- kuşbaşı doğratın)
                     1 adet küp doğranmış kuru soğan
                     5 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 limonun suyu
                     2 çorba kaşığı un
                     4 su bardağı sıcak su
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Şevket-i bostan sebzelerini bol suyla yıkayıp temizledikten sonra dikenli yapraklarıyla birlikte 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın. Düdüklü tencereyi ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirin. Küp doğranmış soğanları tencereye ekleyin. Soğanları hafif kavurun, pembeleşmesin. Eti ekleyin. Et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Ardından doğradığınız şevket-i bostanları, sıcak suyu ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açın. Limon suyuyla unu ezip tencereye yavaş yavaş akıtarak ekleyin ve yemeği karıştırın. Yemeğin suyu unla koyulaşana kadar bir kaç dakika daha kısık ateşte yemeği tutun. Koyulaşınca tencereyi ateşten alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.


12 Şubat 2015 Perşembe

SÜTLÜ YUMURTALI PAZI OMLET

Pazının çok lezzetli ve genç yapraklarının bol olduğu günler yaşıyoruz. Pazı benim yemeklerimde sık kullandığım bir sebze. Süt ve yumurta ile bu omlet çok lezzetli oluyor, umarım siz de denersiniz.
3 Kişilik
Malzemeler: 1 demet pazı iri kıyılmış
                     1 adet orta boy soğan iri kıyılmış
                     2 yumurta
                     3 çorba kaşığı süt (sıcak)
                     1 çay kaşığı tuz
                     1/2 çay kaşığı karabiber
                     1 tatlı kaşığı şeker
                     2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Derin bir tavaya zeytinyağını koyup ocağın orta gözüne yerleştirin. Isınan yağa soğanları ekleyip hafif kavurun. Pazıyı ekleyip bir kaç defa karıştırın. Tuzu, karabiberi ekleyin.

  Pazılar bıraktığı suyu çekmeye başlayınca sütü ve şekeri ekleyip ara ara karıştırın. Süt de yarı yarıya azalınca 2 yumurtayı ekleyin. Bu aşamada isterseniz yumurtaları karıştırmayıp tavanın kapağını kapatıp yumurtanın beyazlarının pişmesini bir kaç dakika beklersiniz, isterseniz de yumurtaları pazılara karıştırıp yine beyazlarının pişmesini bekleyip sıcak servis edersiniz. Afiyet olsun.
 
             

10 Şubat 2015 Salı

BALIK PASTASI (HAMSİLİ)


Patates ve hamsinin birlikte uyumu harika, mutlaka denemelisiniz. Ben bu yemeği çok lezzetli buluyorum.
  Bayat ekmek içlerini mutfak robotunda ufalayıp yağ koymadan tavada kavurabilir ve galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr hamsi balığı (kılçıkları çıkarılarak ayıklanmış)
                     1 adet büyük patates haşlanmış
                     2 yumurta
                     3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri
                     3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
                     3 adet ince kıyılmış taze soğan
                     3 adet havanda dövülmüş sarımsak
                     2 çorba kaşığı galeta unu
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     1 çay kaşığı tuz
                     1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Haşlanmış patatesi, çatalla ezin. (Mutfak robotunda parçalarsanız macun gibi olur. Çünkü patates hücresindeki pişince yapışkanlaşan nişasta, kesilen hücre duvarından dışarı çıkıp pürenin dokusunu bozar.) Ezilen patatese 1 yumurta ve diğer yumurtanın beyazını, peyniri, maydanozu, sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kıyılmış soğanı ve hamsiyi ekleyin.

 1 çorba kaşığı tereyağı ile fırın kabını yağlayıp galeta unu ile unlayın. Hazırladığınız karışımı kaba yayın. Üzerine kalan 1 yumurta sarısını sürün. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını en üste parça parça koyun. 220 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

                    

9 Şubat 2015 Pazartesi

BİR PİZZA; BİBERLİ-TON BALIKLI-MOZARELLALI


 Pizzayı daha önce kış hazırlıklarında sizinle paylaştığım ekşi maya ile hazırladım. Ancak siz, ekmek fırınınızdan çiğ ekmek hamuru (1 adet ekmek hamuru 350 gr) alarak da yapabilirsiniz. Eğer ekmek hamurundan yapacak olursanız 75 gr. un ile evde hamurunuzu tekrar yoğurup dinlendirin. Kabardığını göreceksiniz.
  Mozarella peyniriniz yoksa onun yerine 100 gr beyazpeynir ve 50 gr dilpeyniri kullanabilirsiniz. 
  Domates sosu yazın hazırlayıp şişe domatesi şeklinde kavanozlarda saklıyorum. Kışında domates ihtiyacı olduğunda onu kullanıyorum. Siz domates sosu yerine 1 adet domatesi küp küp doğrayarak  kullanabilirsiniz.
  Közlenmiş kapya biberleri yazın hazırlayıp dipfrizinizde saklayabilirsiniz. Kışın kullanmak için  kolaylık olur. Ancak hazırda yoksa tazesini fırını ısıtırken ızgarada bir fırın kabında közleyebilirsiniz. Kolay soyulması için közlendikten sonra fırından çıkarıp hemen ağzını kabınızın kapatın. 5 dakika sonra açtığınızda kolayca kabuğu soyulacaktır. Çekirdeklerini ve kabuklarını ayıklayıp dilimleyerek kullanın. 
Malzemeler: 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile pizzayı pişireceğiniz tepsiyi yağlayın.
Hamuru için;1 su bardağı ekşi maya
                     2,5 su bardağı un
                     1 su bardağı ılık su
                     1 çorba kaşığı şeker
                     1 çay kaşığı tuz
Üstü için: 1 su bardağı domates sos
                 160 gr ton balığı konserve
                 8-10 adet siyah zeytin
                 200 gr mozzarella peyniri
                 2 adet közlenmiş kapya biber
Yapılışı: Hamur malzemesinin tamamıyla ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. 1 saat kadar dinlendirin, hamur kabarsın.Yağladığınız tepsinize dinlenmiş hamuru elle açarak yayın. Tepsiyi yağlarken elinize bulaşan zeytinyağı hamuru yaymanızı kolaylaştırır. Tekrar kabarması için kenarda bekletin.

 Bu arada biberlerinizi közleyin. İnce şeritler halinde kesin. Pizzanızın üzerine önce domates sosu yayın. Ardından tonbalığı konservenizi yayın. Zeytini serpiştirin. Üstlerine mozzarellayı rendeleyin. En üste de biberlerinizi yayın. Önceden 230 derecede ısıttığınız iyice kızmış fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.

           
                   

8 Şubat 2015 Pazar

KLASİK BİR PATATES SALATASI


Patates salatası benim için hem besleyici, hem sebze, hem de öğün kurtarıcı. Çoğu zaman da et yemeklerinin yanına iyi bir garnitür.
5-6 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg küçük boy patates
                     5 adet taze soğan
                     3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
                     1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
                     1 çorba kaşığı ince kıyılmış tere veya bebek roka
                     3 adet tam pişmiş yumurta
                     12 adet siyah zeytin
                     1/2 limonun suyu
                     7 çorba kaşığı zeytinyağı  
                     1 tatlı kaşığı kırmı pul biber
                     1 çay kaşığı karabiber
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: İyice yıkadığınız patatesleri, kabuklarıyla orta boy tencerede üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerekkısık ateşte 30 dakika haşlayın. Piştiğini bir tanesine çatal batırarak anlayabilirsiniz. Çatalınız yumuşak bir şekilde patatese giriyorsa pişmiştir. Patateslerin suyunu hemen süzüp soğumaya bırakın. Diğer yanda yeşillikleri ve soğanlarınızı ince doğrayın. Yeşilliklerin üzerine kabuklarını soyduğunuz patatesleri minik minik doğrayın. Yumurtaları doğrayıp ekleyin. Üzerlerine tuzu, pul biberi, karabiberi,limon suyunu, zeytinyağını ve zeytinleri ekleyip, yumuşak bir şekilde ezmeden karıştırın. Afiyet olsun.

                     

YULAFLI ÇITIR KURABİYE

Yulaf, kurabiyenin çıtır çıtır bir lezzetinin olmasını sağlıyor. Bol lifli yapısı ve içerdiği besin değeri ile yulafa sofralarımızda daha fazla yer vermeliyiz.
Malzemeler: 200 gr oda sıcaklığında tereyağı
                     2 yumurtanın sarısı
                     1 yumurtanın beyazı
                     1 limon kabuğu rendesi
                     1/2 su bardağı toz şeker
                     1,5 su bardağı yulaf ezmesi
                     2 su bardağı elenmiş un
                     1 paket kabartma tozu
Yapılışı: Tüm malzemeyi yumurta beyazı hariç karıştırıp bir hamur haline getirin. Unlanmış bir tezgahta 3 mm kalınlığında önce elinizle bastırarak saonrada unlanmış bir oklava veya merdane ile açın. Bir çay bardağı ile kesin. Üzerlerine yumurta beyazını çırpıp sürün. Yağlanmış fırın tepsisine dizip 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

7 Şubat 2015 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

Yanında yoğurtla servis edilen zeytinyağlı bakla kışın bittiğini baharın kapıyı çaldığını müjdeler sofralara.
4-6 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg taze bakla
                     2 adet kuru soğan halka doğranmış
                     5 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 limonun suyu
                     1 su bardağı sıcak su 
                     1 çorba kaşığı şeker
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1/2 demet ince kıyılmış dereotu
Yapılışı: Taze baklalarınızı bol suyla yıkayıp, kılçıklarını ayıklayın. Zeytinyağını yayvan bir tencereye koyup orta ateşte kızdırın. Önce soğanları tencereye ekleyin, ateşte bir kaç kez karıştırıp halka halka ayrılınca baklaları ekleyin. Baklaları ateşte börttürün. Ardından şekeri, tuzu, limon suyunu ve sıcak suyu ekleyip bir kez alt üst ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Ateşi iyice kısın. Tencerenin kapağını açmadan ve karıştırmadan 40-45 dakika pişirin. Pişme süresinin sonunda iyice suyunu çekmiş olur. Servis tabağına alın, soğuduğunda üzerine dereotu serpin. Yanında yoğurtla servis edin. Afiyet olsun.
   
                      
       
                    

TÜRK KAHVESİ


 ''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'', "Gönül sohbet ister kahve bahane", “Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler? Taze elden, taze pişmiş, taze kahveler” ve daha nice güzel sözü söyleten Türk kahvesini güne başlarken içmek en büyük keyfim.
 Çocukluğumda eve gelen her misafiri anneannem buyur ederken göz ucuyla da beni mutfağa yollardı. Görevim, elime tepsiyi alıp salona gelmek ve "kahvenizi nasıl arzu edersiniz? " diye sormaktı. Kahve pişirmeyi öğrenerek mutfağa alıştırılırdık. En güzel kahveyi de biz çocukların pişirdiği söylenerek çocukluktan genç kızlığa terfi ettirilirdik.
Malzemeler: 1 fincan su
                     2 çay kaşığı tepeleme Türk kahvesi
                     isteğe göre şeker (şekerli kahve için 1 fincana 1 çay kaşığı şeker yeterlidir)
Yapılışı: Kahve cezvesine 1 fincan su için 2 tepeleme çay kaşığı kahveyi ve arzu ettiğiniz kadar şekeri koyup ocağın en küçük gözünde kısık ateşe yerleştirin.

 Hafifçe karıştırarak ısıtın. Kahve köpürmeye başlayınca köpüğünü kaşıkla fincanınıza alın. Cezveyi tekrar ateşe oturtun. Kahveyi tekrar kabartın fakat kaynatmayın. Kabardıktan sonra kahveyi fincanınıza dökün. Afiyet olsun.