29 Mart 2015 Pazar

PASKALYA ÇÖREĞİ


Paskalya çöreği pişirerek, Hristiyan dostlarımın bayramını kutlamak istedim. İlk kez pişirdiğim bu tarif oldukça yüz güldürücü. Genelde pastanelerde yılın her günü bu çöreği buluyoruz ancak evde pişirmek her zaman daha özeldir. Denemenizi dilerim.
Malzemeler: 20 gr instant kuru maya (2 paket)
                     3 yumurta (oda ısısında)
                     1 su bardağı süt (ılık)
                     1 su bardağı sıvıyağ
                     6 çorba kaşığı şeker
                     1 çorba kaşığı mahlep 
                     1 çay kaşığı tuz
                     6 su bardağı un
                     1 çorba kaşığı susam (üzerine serpmek için)
Yapılışı: Bir kaseye eli yakmayacak sıcaklıktaki sütü ekleyin. İnstant mayayı ekleyip karıştırın. 3 yumurtadan birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Kalan diğer yumurtaların hepsini, sıvıyağı, şekeri, tuzu ve mahlepi ekleyip bunları da karıştırın. Kasenin üzerini bir bezle örtüp ılık bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.

 Mayalanıp köpüren malzemeye unu ekleyip ele yapışmayan bir hamur yapın. Bu hamuruda 1,5 saat üzerini örtüp kabarması için dinlendirin. Kabaran hamuru 6 eşit parçaya ayırın.

 Bu parçaların her birini de üçe bölün. Bu 3 parçayı elinizle tezgahta yuvarlayıp uzatın ve saç örgüsü örün. Bu örgüleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden 200 derecede ısınmış fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

 Not: Bu tarifi sonugarantitarifler.blogspot.com/  tariflerden aldım. Ancak o tarifte, un miktarı belirtilmemişti. Ben yaparken ölçtüm. 

28 Mart 2015 Cumartesi

KUZU ETLİ BEYAZ NOHUT


Beyaz nohut yemeği, sulu yemek istediğinizde lezzetiyle sizi mutlu edecektir. Oldukça kolay olan bu tarifi denemenizi umuyorum.
2-3 Kişilik
Malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış nohut
                     400 gr kemikli kuzu eti (iri parçalar)
                     1 adet kuru soğan küp doğranmış
                     1/2 adet kuru acı kırmızı biber ince doğranmış
                     3 çorba kaşığı sıvıyağ
                     1 çorba kaşığı kimyon
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı tane karabiber öğütülmüş
                     750 ml sıcak su
Yapılışı: Orta boy tencereye sıvıyağı ekleyip kısık ateşe yerleştirin. Küp doğranmış kuru soğanı ve ince kıydığınız yarım kuru biberide ısınan yağa ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Kuzu etlerini ekleyin. Etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Suyunu çeken ete, kimyonu ekleyip karıştırın ve sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 30 dakika etler iyice pişene kadar kaynatın. Etler piştiğinde tencereye haşlanmış nohutu, tuzu, karabiberi ekleyip 10 dakika da birlikte pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Not: Yanında yeşil salata ve sade pirinç pilavı ile servis edilmesini öneririm.

26 Mart 2015 Perşembe

PASTIRMALI KUŞ YUVASI


Tagliatelle makarnasıyla hazırladığım bu lezzetli yemeği isterseniz spagetti tipi makarna ile pastırma yerine sucuk veya kavrulmuş kıyma kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Pastırmanın yapılışını ''Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları'' etiketinde bulabilirsiniz.
3 Kişilik
Malzemeler: 250 gr. taliatelle veya spagetti tipi makarna
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     2 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
                     1/2 çay kaşığı muskat rendesi
                     1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
                     6 dilim domates
                     6 dilim kaşarpeyniri
                     6 dilim pastırma
                     2 diş sarımsak ince kıyılmış
                     1 yumurta
                     1/2 çay bardağı krema
Yapılışı: Derin bir tencerenin 2/3 ünü suyla doldurup kaynatın. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp ardından makarnaları atın. 5 dakika makarnalar haşlandıktan sonra suyunu süzün. Tereyağını ekleyip karıştırın. (Makarnanızı soğuk suya tutmayın.) Bir kapta yumurta, krema,sarmısak, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, muskat ve fesleğeni karıştırın. Bu karışımı da makarnaya ekleyip karıştırın.

Fırın tepsinizi zeytinyağı ile yağlayın. Bir çatala makarnayı dolayıp kaşık yardımıyla fırın tepsisine 6 parça olacak şekilde makarnanızı dizin. Makarna tenceresinin dibinde kalan sosu da makarna öbeklerinin üzerine dökerek paylaştırın. Makarna öbeklerinin üzerine önce 1 dilim domates, üzerine 1 dilim pastırma ve onun da üzerine peyniri koyun. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 15 dakika pişirip sıcak servis edin. Afiyet olsun.  

25 Mart 2015 Çarşamba

ISPANAKLI ÇILBIR


Fesleğenin tazesi veya kurusu, küçük veya iri yapraklısı bu yemeğe ayrı bir lezzet veriyor. Ispanaklı çılbır oldukça lezzetli bir yemek. Mutlaka denemenizi öneririm.
3 Kişilik
Malzemeler: 500 gr ıspanak iri kıyılmış
                     3 diş sarımsak
                     2 çay kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
                     1 çorba kaşığı kıyılmış fesleğen (tazesi veya kurusu)
                     3 yumurta
                     250 gr yoğurt
                     1 çorba kaşığı sirke
                     2 çorba kaşığı zeytinyağı
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                     1 tatlı kaşığı biber salçası
                     1 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı: Orta ateşe yerleştirdiğiniz derin tavanıza zeytinyağını ekleyin. Isınan yağa 1 diş ezilmiş sarımsağı ve fesleğeni ekleyip bir-iki karıştırın. Sarımsak ve fesleğen yağa kokusunu verir vermez kıyılmış ıspanakları, 1 çay kaşığı tuzu ve karabiberi ekleyin. Ispanakları iyice kavurun. Kavrulan ıspanakları servis tabaklarınıza paylaştırın. Bu arada yoğurdu 2 diş ezilmiş sarımsakla karıştırın. Ispanakların üzerine yoğurdu yayın. Geniş bir tencerenin 2/3 ünü suyla doldurun ve suyu kaynatın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı sirke ekleyin. Suyun ateşini kısın fokurdamasın. Tencereye oldukça yakından kırdığınız yumurtaları birer birer atın. 2-3 dakika sonra delikli kepçe ile yumurtaları çıkarıp ıspanağın üzerinde ki yoğurdun üzerine ekleyin. Bir tavada tereyağını eritin. Tereyağına kırmızı pul biberi ve salçaları ekleyip salçalar kum kum oluncaya kadar karıştırın.Yumurtaların üzerine birer çorba kaşığı salçalı tereyağını gezdirip sıcak olarak çılbırı servis edin. Afiyet olsun.

 
                    

24 Mart 2015 Salı

KADINBUDU KÖFTE


Bu köfte lezzetiyle vazgeçilmezlerimden. Çocukluğumdan beri keyifle yediğim sonrasında da kendi çocuğumun keyifle yiyerek büyümesini izlediğim bir yolculuk. Umarım sizin de sofralarınızda zevkle pişireceğiniz bir yeri olur.
6-7 Kişilik
Malzemeler: 1 kg dana kıyma
                     1 adet kuru soğan ince kıyılmış
                     2 çorba kaşığı pirinç
                     6 yumurta
                     1/2 demet maydanoz ince kıyılmış (3 çorba kaşığı)
                     1/2 su bardağı un
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı karabiber
 Kızartmak için 1/2 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı: Bir tavaya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyup ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirin. İnce kıyılmış soğanı tavaya ekleyip kavurun. Ardından kıymanın yarısını tavaya ekleyip suyunu çekinceye kadar kavurun. Diğer yanda bir başka tavada yıkanmış pirinci 1 su bardağı su ile pirinçler uzayıncaya kadar pişirin. Pirinçler pişip uzayınca suyunu süzün. Diğer yanda derin bir kaseye çiğ kıymayı ,3 yumurtayı , ince kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi, pişmiş kıymayı, suyu süzülmüş pirinci ekleyip köfte hamurunu yoğurun.

 Bir tepsiye unu yayın. Bir küçük kasede ise 3 yumurtayı çırpın. Köfte hamurundan tepeleme 1 çorba kaşığı alıp elinizde yassı şekil verip her iki yüzünü tepside unlayın. Ardından unlanan köfteyi yumurtaya bulayın. Köftelerinizin saçaklı olması için yağın kızgın olması önemlidir. Kızartma tavanızda kızdırdığınız kızgın yağda köftelerin her 2 yüzünü altın renginde kızartın. Kızarttığınız köfteleri kağıt peçete üzerine serili bir tabağa alın. İster sıcak istersenizde soğuk olarak servis edebilirsiniz. Servis sırasında yanında garnitür olarak patates püresi sunabilirsiniz. Tarifi garnitür ve salçalar bölümünde var. Afiyet olsun.

                 

19 Mart 2015 Perşembe

PORTAKALLI PIRASA


Portakal tadı zeytinyağlı sebze yemeklerine çok yakışıyor. Pırasayı portakalla tadlandırmak da lezzetli bir sunum sağlıyor. Denemenizi öneririm.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr pırasa dilimlenmiş
                     2 adet orta boy havuç dilimlenmiş
                     2 adet portakalın suyu
                     1 çorba kaşığı pirinç
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 tatlı kaşığı şeker
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Yayvan bir tencereye zeytinyağını ekleyip kısık ateşe yerleştirin. Doğranmış pırasa ve havucu ekleyip bir kaç kez zeytinyağında çevirip hafifçe kavurun. Üzerine portakal suyu, yıkanmış pirinci,tuz ve şekeri ekleyip iyice kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı pişirin. Pirinçler uzadığında, bir çatalı havuca ve pırasaya batırdığınızda yavaşca giriyorsa yemeğiniz pişmiştir. Servis tabağına alıp yemeğin soğumasını bekleyin. Soğuduğunda üzerini portakal dilimleri ile süsleyip servis edin. Afiyet olsun.

17 Mart 2015 Salı

KAFASI KARIŞIK PİZZA


 Hamuru kalın ve pofuduk olan bu pizzanın üzerine buzdolabında malzeme olarak ne kaldıysa onu yerleştirdiğim için adı kafası karışık pizza. Siz de dolabınızda peynir, zeytin vb olan malzemeyle hazırlayabilirsiniz. Bu pizzayı kuru instant maya ile hazırlıyorum.
Malzemeler: 4 su bardağı un
                     1 paket kuru instant maya (10 gr)
                     1 çay bardağı ılık süt
                     100 gr tereyağı
                     1 yumurta
                     1 çorba kaşığı toz şeker
                     1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için: 3 çorba kaşığı domates-biber sosu
                  75 gr pastırma veya sucuk veya salam
                  75 gr dil peyniri veya kaşar peyniri
                  1 adet kapya biber
                  1 adet yeşil biber
                  1 tatlı kaşığı susam
Yapılışı: Unu çukur bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın. Ortasına sütü döküp üzerine de instant mayayı ekleyip sütle karıştırın. Sütün üzerini unla örtün. Kabın üzerini bir bezle örtüp sıcak bir yerde 30 dakika dinlendirin. Eriyip köpüren mayaya unu, tereyağını, yumurta, şeker ve tuzu ekleyip yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yağlı kağıt üzerine fırın tepsisine yayın. Yine üzerini bir bezle örtüp 45-50 dakika dinlendirin. Dinlenip kabaran hamurun üzerine domates-biber sosunu sürün. Sosun üzerine et dilimlerini, doğranmış biberleri serpin. En üste de peyniri ve susamı serpiştirip 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

  

SÜTLÜ İRMİK TATLISI


Et yemeklerinin üstüne yenebilecek hafif bir tatlı. Pratik ve lezzetli bu tatlıyı umarım denersiniz. Yazın dipfrizde dondurduğum taze incirleri dilimleyerek tatlının meyva kısmını dolduruyorum. Siz isterseniz mevsim meyvelerini taze dilimleyerekde yapabilirsiniz.
6 Kişilik
Malzemeler: 1 Litre süt
                     8 çorba kaşığı silme toz şeker
                     8 çorba kaşığı silme irmik
Üstünün jölesi için;2,5 çay bardağı su
                     1 çorba kaşığı mısır nişastası
                     2 çorba kaşığı silme şeker  
Üstüne :       5-6 adet dilimlenmiş incir
Tabanı için;150 gr bisküvi ufalanmış
                     2 çorba kaşığı tereyağı (isterseniz yağsızda yapabilirsiniz)
Yapılışı: Servis tepsisinin tabanına, ufalanmış biskivi ile tereyağını birlikte ezerek  bir kaşık yardımıyla yayın.
 Küçük bir tencereye sütü, irmiği ve 8 çorba kaşığı şekeri ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirin. Bir iki taşım kaynayıp koyulaştığında tencereyi ateşten alın. Pişen sütlü irmiği bisküvilerin üzerine yayarak dökün.
 Küçük bir tencereye 1 çorba kaşığı mısır nişastasını ve 2 çorba kaşığı şekeri karıştırarak ekleyin. Üzerine 2,5 çay bardağı suyu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. 1 dakika kaynatıp ateşten alın, kenarda karıştırarak soğumaya bırakın. Böylece jöleniz hazır oldu.

 Meyveleri dilimleyip sütlü irmiğin üzerine dizin. Üzerine soğuyan jöleyi meyve dilimlerinin üzerine kaşıkla dökerek yayın. Pastanızı ılınınca buzdolabına kaldırın. Soğuyup jölenin donmasını bekleyin.
 Servise hazır olan pastanızı istediğiniz gibi dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.



12 Mart 2015 Perşembe

KUZU ETLİ BEBEK ENGİNAR


Baharın gelişi ile bebek enginarlar doğdu. Sıra şimdi onları sofraya davet etmede.
2-3 Kişilik
Malzemeler: 4 adet bebek enginar
                     250 gr kuzu eti kuşbaşı doğranmış
                     1 adet kuru soğan küp doğranmış
                     5 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çay kaşığı tuz
                     1/2 litre sıcak su
                     4 tatlı kaşığı un
                     1 limon
                     2 çorba kaşığı dereotu ince doğranmış
Yapılışı: Çukur bir kaba yakalaşık 1 litre soğuk su doldurun. Limonun yarısını kesip suyunu kapdaki suya sıkın ve kabuğunu da yine bu suya atın. Suya 2 talı kaşığı unu ekleyin. Bu suyu, soyup hazırladığınız enginarlar ve saplarının kararmadan beklemesi için kullanacaksınız. Bebek enginarın en dış 2 sıra kabuklarını sıyırarak soyun. Tepesinden yaklaşık 1cm lik kısmı kesin. Ortadan ikiye bölüp tüylü iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla çıkarın. Saplarını 1-1,5 cm bırakarak kesin. Saplarıda sert dış kısımlarını sıyırarak soyun ve dilimleyin. Enginar ve saplarını limonlu suda bekletin.

 Yayvan bir tencereye zeytinyağını, soğanı ve kuzu etini hep birlikte ekleyip tencereyi kısık ateşe yerleştirin. Kuzu etleri bıraktığı suyu çekene kadar arada karıştırarak pişirin. Doğradığınız enginar ve saplarını unlu-limonlu sudan çıkarıp suyunu çeken etlerin üzerine yerleştirin. Bir kasede kalan yarım limonun suyunu ve 2 tatlı kaşığı unu çırpın. Tencereye ekleyin. Sıcak 1/2 litre suyu ve tuzuda ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin kapağı kapalı olduğunda enginarlar kararmaz, sarı-yeşil renk alır. Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ateşten aldığınız yemeğinizi servis ederken üzerine dereotu serpin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

TAVA EKMEĞİ


Tava ekmeğini haftasonu kahvaltılarına pişirmekten hoşlanıyorum.Akşam yemeğinden sonra hazırladığım hamuru dinlendirip gece fırın kabına aktarıyorum. Fırının içinde sabaha kadar kabarması için dinlenmeye bırakıyorum. Sabah uyanır uyanmaz fırını ısıtıp ekmeği pişiriyorum. Ailem uyanıp sofraya gelene kadar ekmeğim hazır ve sıcacık taze ev ekmeği ile kahvaltının tadı ise harika oluyor.
Malzemeler: 3 su bardağı un
                     1,5 su bardağı ekşi maya veya 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
                     1 su bardağı ılık su
                     1/2 su bardağı ılık süt
                     1 çorba kaşığı tereyağı
                     1 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çorba kaşığı pekmez veya şeker
                     1 tatlı kaşığı tuz
Fırın kabını yağlamak için 1 çorba kaşığı tereyağı


Yapılışı: Cam veya porselen bir kaseye tüm malzemeyi koyup tahta kaşıkla karıştırın. 4 saat mayalanması için ılık bir yerde üzeri bir örtüyle örtülü bekletin. Dinlenip mayalanan hamuru, 1 çorba kaşığı tereyağı ile yağladığınız dikdörtgen derin fırın kabına aktarın. Aktarırken kabaran hamurunuz sönecektir. Fırın kabına aldığınız hamuru bu kabında üzerini örterek 4 saat daha dinlendirin. Dinlenip kabaran hamurunuzu 200 dereceye ayarla önceden ısıttığınız fırında 1,5 saat pişirin. Fırından çıkardığınız ekmeğinizi ters çevirerek bir ızgaranın üzerine alın. Burada iyice soğuduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Not: Ekşi maya hazırlanmasını, Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları Bölümünde bulabilirsiniz.

11 Mart 2015 Çarşamba

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI


Arpa şehriye pilavı, kırmızı et yemeklerinin yanına çok yakışıyor.
4 Kişilik
Malzemeler: 2 su bardağı arpa şehriye
                     3 su bardağı sıcak et suyu
                     2 çorba kaşığı tereyağı
                     1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:Yayvan bir tencerede kısık ateşte tereyağı erirken arpa şehriyeleri ekleyin. Sürekli karıştırarak tereyağını yakmadan arpa şehriyeleri pembeleştirin. Pembeleşen şehriyeye sıcak suyu ve tuzu ekleyip kısık ateşte yaklaşık 15 dakika suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı pişirin. Piştikten sonra ateşi kapatın. Tencereyle kapağı arasına temiz bir peçete gerin ve pilavın demlenmesi için  10 dakika bekleyin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

AYVALI KUZU YAHNİ


Kuzu gibi etlerin yahnisinde meyve kullanmak çok eskiye dayanan bir geleneğimizdir. Ayva ise kuzu etine çok yakışır ve tarçınla bu birliktelik taçlanır. Lezzetiyle ziyafet sofralarına yakışan bir yemektir. Denemenizi öneririm.
4 Kişilik
Malzemeler: 1 Kg kuzu eti kuşbaşı doğranmış
                     3 adet orta boy ayva (kabuğu soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve küp doğranmış)
                     1 adet kuru soğan jülyen doğranmış
                     1 çorba kaşığı domates salçası
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1 çorba kaşığı tereyağı
                     2 su bardağı sıcak su
                     1 çorba kaşığı toz şeker
                     1 tatlı kaşığı tarçın
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
Ayvaları kararmamaları için bekleteceğin; 2 su bardağı su ve 1/2 limonun suyu
Yapılışı: Döküm tencereye zeytinyağını ve tereyağını ekleyip orta ateşe yerleştirin. Yağlar eridiğinde tencereye soğanı ekleyip hafif kavurun. Kuzu etini ekleyip ateşin altını kısın. Eti arada karıştırarark saldığı suyunu çekmesini bekleyin. Bu arada ayvaları soyup dilimleyin, çekirdeklerini temizleyin ve küp doğrayın. Ayvalarınızı kararmaması için limonlu suda bekletin. Et suyunu çektiğinde salçayı ekleyip hafifçe kavurun. Ardından sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika etleri pişirin. Pişen ete ayvaları sudan çıkarıp ekleyin, tuzu,şekeri,tarçını ve karabiberi ekleyip 10 dakika daha tencerenin kapağı kapalı pişirin. Pişen yemeğiniz servise hazırdır. Arpa şehriye pilavı ile servis edin. Pilavı servis tabağına koyup ortasını havuz gibi açın ve yemeği yerleştirin. Afiyet olsun.
 

10 Mart 2015 Salı

TEL KADAYIFI BÖREĞİ


Tel kadayıf sadece tatlılara değil böreğe de çok yakışıyor. 20 yıldır pişirdiğim bu tarif, benim mutfağımın sevilen lezzetlerinden biridir. Umarım siz de deneyip seversiniz.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 200 gr çiğ tel kadayıf
                     100 gr pastırma
                     100 gr dilpeyniri
                     3 adet yeşil biber
                     4 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
                     1 su bardağı sıcak süt
                     1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Bir tavada tereyağını eritin. Fırın kabına tel kadayıfınızı koyun. Üzerine erimiş tereyağını ekleyip bir kaşıkla karıştırın. Yağlanan tel kadayıfın yarısını yağı erittiğiniz tavaya ayırın. Fırın kabında kalan tel kadayıfı tabanına eşit ve boşluk kalmayacak şekilde yayın. Üzerine dilpeynirini liflerine ayırarak yayın. Peynirin üzerine pastırmayı yayın. Pastırmanın üzerine içlerini temizleyip dilimlediğiniz biberleri dizin. Biberlerin üzerine hafif tuz serpin. Biberlerin üzerine de tavaya ayırdığınız tel kadayıfları eşit şekilde yayın.

 200 derecede önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika kadayıf kızarana kadar pişirin. Kızaran kadayıfı fırından çıkarıp üzerine sıcak sütü gezdirin. Sütü çektikten sonra sıcak olarak böreğinizi servis edin. Afiyet olsun.

Not: Bu böreği iste kurutulmuş etle veya sucuk gibi farklı etlerlede deneyebilirsiniz. Pastırmanın kendi tuzu ve baharatı böreği tadlandırdığı için ben ayrıca baharat ve tuz kullanmıyorum. Farklı et kullandığınızda etin tuz ve baharat durumuna göre eklemeyi unutmayın.                      

9 Mart 2015 Pazartesi

GREYFURT REÇELİ


Pembe renkleri ile greyfurtları saklamak istedim. Ağzı buran hoş tadı ile bu reçeli, kahvaltı sofralarının dışında kırmızı et yemeklerinin yanında sos olarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 3 orta boy greyfurt
                     1 portakal
                     1 limon
                     1200 gr toz şeker
                     2,5 litre su
Yapılışı: Greyfurt, portakal ve limonun kabuklarını beyaz kısımlarını almadan ince bir şekilde traşlayın. Traşladığınız bu kabukları istediğiniz büyüklükte doğrayın. Greyfurtun ve limonun beyaz kabuğunu soyup atın. Greyfurt, portakal ve limonu üçgen doğrayın. Kabukları bir kaba, meyve dilimlerini ise ayrı bir kaba alın. Her iki kaba suyu eşit şekilde paylaştırıp, suda 1 gün bekletin.

Ayrı tencerelerde beklettiğiniz kabukları ve meyveleri yaklaşık 1,5 saat kaynatın. Her 2 tencerede de su kaynayarak yarı yarıya azalsın. Sonra tenceredeki malzemeyi birleştirip birlikte de 15-20 dakika kaynatın. Şekeri ekleyip şurubun koyulaşması için 15-20 dakika daha şekerle kaynatın. Bir kaşıkla şuruptan alıp soğutun. Şurup dağılmıyorsa reçeliniz koyulaşmış demektir. Reçeli ateşten alıp kavanozlara sıcakken doldurun. Soğuyunca kavanozların kapaklarını kapatıp soğuk bir yerde reçellerinizi saklayın. Afiyet olsun.

Not: Meyvelerimin toplam ağırlığı 1,5 Kg. dı. Greyfurt ve limonun kabuğunun altındaki soyup attığım beyaz kısım yaklaşık 300 gr kadar olduğu için 1200 gr meyveye 1200 gr şeker kullandım. Aslında bu reçeli uzun süre saklamak istiyorsanız 1 Kg meyveye 2,5 Kg şeker eklemelisiniz. Ben hem kısa sürede tüketeceğim hemde çok yoğun şeker tadını istemediğim için şekeri bire bir oranda kullanıyorum.

GELİNCİK KAVURMA

Çiçeklendiğinde kırmızı çiçekleriyle kırları neşelendiren gelincik, çiçeklenmeden önce de taze sap ve yapraklarıyla sofralarımızı şenlendirir. İster tek başına yemek olarak isterseniz de ızgara et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Giritli Türkler bu yemeği hem pirinçli hem de pirinçsiz yaparlar. Bu tarifde pirinçsiz pişireceğiz.
Malzemeler: 500 gr gelincik
                     1 adet küp doğranmış kuru soğan
                     3 çorba kaşığı zeytinyağı
                     2/3 su bardağı sıcak su
                     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Gelincikleri bol suyla yıkayıp ayıkladıktan sonra yaklaşık 5cm uzunlukta doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kısık ateşe yerleştirin. Soğanı ekleyip hafifçe kavurun. Ardından gelincikleri ekleyin. Yaklaşık 10 dakika karıştırarak kavurun. Sıcak suyu ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 15-20 dakika pişirin. Servis tabağına alın. Afiyet olsun.


8 Mart 2015 Pazar

KUZU ETLİ ARAPSAÇI


Arapsaçı diğer adıyla rezene baharın gelmesiyle birlikte dere kenarlarında kuytu çalı aralarından bizlere gülümsemeye başladı. Yerel Ege pazarlarında doğal arapsaçını bulmak mümkün . Ben de doğal olanı tercih ediyorum. Anasonu andıran kokusuyla kuzu etli arapsaçı Giritli Türk Mutfağının ve benim mutfağımın sevilen yemeklerindendir.
Malzemeler: 1 Kg arapsaçı
                     500 gr az yağlı kuzu eti kuşbaşı doğranmış
                     1 adet kuru soğan küp doğranmış
                     5 çorba kaşığı zeytinyağı
                     1/2 limonun suyu
                     1 çorba kaşığı un
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     4 su bardağı sıcak su
Yapılışı: Ayıklayıp bol suyla yıkadığınız arapsaçını 4-5 cm uzunluğunda kesin. Düdüklü tencereyi orta ateşe yerleştirip zeytinyağını, soğanı ve eti birlikte tencereye koyun. Et suyunu çekinceye kadar tencerenin ağzı açık pişirin. Et suyunu çektikten sonra tencereye arapsaçını ekleyip hafifçe karıştırarak arapsaçını hafif öldürün. Ardından limon suyuyla ezdiğiniz unu ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

MOZAİK PASTA


Mozaik pastayı seviyorum. Tarifi denemenizi dilerim. Pişirilmeden yapılan bu pasta, oldukça pratik ve lezzetlidir. 
Malzemeler:125 gr tereyağı
    3 yemek kaşığı tepeleme kakao
    1 su bardağı süt
    1 su bardağı şeker
    1 paket toz vanilya (10 gr)
    1/2 su bardağı ceviz içi
    2-3 küçük doğranmış kumkuat (yada 1 portakalın kabuğunu rendeleyebilirsiniz)
    400 gr petit beure bisküvi
    1 yumurta
Üzerine: 2 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi

Yapılışı: Küçük bir tencerede süt, şeker ve vanilyayı karıştırarak şeker eriyene kadar ısıtın. Kenara alıp soğumaya bırakın. Tavada tereyağını eritin. Eriyen yağa, kakaoyu ekleyip hızlıca karıştırarak eritin. Her iki karışımı, karıştırın. Karışıma yumurtayı ekleyip çırpın. Ceviziçi ve kumkuatı ekleyin. Bisküvileri bir kasede ufalamadan kırın. Hazırladığınız sosu bisküvilere karıştırın. Kaşıkla bisküvileri ezmeden 1-2 çevirmeniz yeterlidir. Ardından tezgaha yaydığınız strech filme malzemeyi döküp elinizle strechi kenarlarından kaldırarak üçgen şekli verin. Her yerini strechle kapadıktan sonra buzdolabında 1-2 saat bekletin. Servis tabağında, stechten çıkarın, dilimleyin. Üzerini hindistan cevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

7 Mart 2015 Cumartesi

ÇİÇEKLİ KIŞ ÇAYI

Kışın soğuk günlerinde nezleden ve öksürükten korunmanın yolu sıcak bitki çaylarından geçer. 
Bir fincan için malzemeler: 2-3 adet kuru papatya çiçeği
                                             1 adet kuşburnu
                                             2 adet hatmiçiçeği
                                             2 adet okaliptus yaprağı
                                             1 fincan kaynar su
                                             isteğe göre şeker 
Yapılışı: Bir fincan kaynar suya tüm malzemeyi ekleyip 7 dakika bekleyin. Ardından çayınızı içebilirsiniz. Ben içinde ki bitkileri çıkarmadan içiyorum. Lezzet kadar görüntüsü de hoşuma gidiyor. Afiyet olsun.


KUYMAK


Kuymak içine konan peynirin uzaması ile keyifle yenen bir yemektir. Kahvaltı sofralarına lezzet katan bu yöresel yemeği umarım denersiniz.
Malzemeler: 2 çorba kaşığı tereyağı
                     2 çorba kaşığı mısır unu
                     1 su bardağı soğuk su
                     100 gr peynir: Mıhlama peyniri, kolot peyniri ve kaşar peyniri
Yapılışı: Ocağın büyük gözünde ateşe tavanızı yerleştirin. Tereyağını erimesi için tavaya ekleyin. Eriyen tereyağına mısır ununu ekleyip kavurun, unun hafifçe rengi değişene kadar kavurmalısınız. Kavrulan una hızlıca soğuk suyu ekleyip unun topaklanmaması için karıştırmaya devam edin. Suyu çekip yağını kusunca peynirleri ekleyip karıştırmaya devam edin. Peynirleri eklediğinizde yağını emip peynirlerin erimesiyle tamamen karıştığında yeniden yağını kusacaktır. Bu aşamada kuymağınız hazırdır. Sıcakken yenmesi gerekir. Afiyet olsun.

                    

6 Mart 2015 Cuma

YOĞURTLU YERELMASI


Yerelmasını anneannem evinin önünde çiçeklerinin arasında yetiştirirdi. Arada bir çiçeklerden birinin kökünü çıkarıp yumrusunu soyar ve bana verirdi. Bu çocukluğuma ait ritüel benim için hoş bir anı olarak kaldı.
Yerelması yumru yapılı gövdesinde bol miktarda inülin bulunan bir bitkidir. Lifli yapıda olan inülinin tatlımsı bir tadı vardır. İnülin vücudumuzda hemen hemen hiç sindirilemediğinden yerelması doygunluk hissi veren düşük kalorili bir bitkidir.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr yerelması
      3 yemek kaşığı zeytinyağı
      1 adet küp doğranmış kuru soğan
      1 tatlı kaşığı kuru nane
      1 yemek kaşığı domates salçası
      1 tatlı kaşığı toz şeker
      1 çay kaşığı tuz
      2/3 su bardağı sıcak su   
Üzerine sos: 1 su bardağı yoğurt
      2 diş sarımsak ezilmiş
      1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Yer elmasını, soyup yıkayın. Küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağını, kısık ateşteki tencereye ekleyin. Önce yağa, kuru naneyi ekleyin. Ardından kuru soğanı ekleyip hafif pembeleştirin. Pembeleşen soğana, salçayı ekleyip göz göz olana kadar kavurun. Doğradığınız yerelmalarını, tuzu,şekeri ve sıcak suyu tencereye ekleyip yaklaşık 30 dakika tencerenin ağzı kapalı pişirin. Bir çatalın ucunu yerelmasına batırarak pişmesini kontrol edin. Çatal yumuşak bir şekilde giriyorsa pişmiştir. Altını kapatıp servis kasesine boşaltın. Yerelması soğuk veya ılık yenen bir yemektir. Yoğurtla sarımsağı çırpın. Yerelmasını servis tabaklarına alırken üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip pul biberi serperek servis edin. Afiyet olsun.
Not: Sarımsak kullanmadan da servis edebilirsiniz.

5 Mart 2015 Perşembe

HARDAL OTU SALATASI


Bayırlarda, tarlalarda baharın gelmesiyle beraber hardal otları görülmeye başlandı. Görüntüsü turp otuna benzese de yaprakları daha sivri uçlu ve biraz daha kalın saplarının ise ortaları boştur. Tadı turp otuna göre biraz baharlı ve acımsıdır. Girit mutfağının bir diğer örneği olan bu salatayı yapmak için hardal otunu Ege ve Akdenizin yerel pazarlarında bulabilirsiniz.
Malzemeler: 500 gr hardal otu
                     7 su bardağı sıcak su
                     3 yemek kaşığı zeytinyağı
                     1/2 limonun suyu
                     1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Hardal otunun dış tarafında ki sararmış ve kartlaşmış yapraklarını kesin. Körpe yaprakları ve sapları bol suyla yıkayın. Taze sap ve yaprakları 3-5 cm uzunluğunda kesin. Sapların birleştiği kök kısımlarını bıçakla dörde hafifçe ayırın. Tencerede sıcak suyu kaynatın. Kaynayan suya tuzu atın. Ardından hardal otunu kaynayan suya atın. Tencerenin kapağı açık olarak yaklaşık 10 dakika pişirin. Tencerenin ağzı açık kaynağında otlarınız canlı yeşil rengini korur ve tencere taşma yapmaz. Bir çatalın ucunu otun kök kısmına batırdığınızda yumuşadığını gördüğünüzde haşlanması yeterli olacaktır. Hemen süzgece hardal otunu alın. Suyu süzülen ve soğuyan otunuzu servis tabağına alın. Zeytinyağını üzerine gezdirin. Canlı yeşil rengini koruması için servis yapmadan hemen önce limon suyunu ekleyin. Afiyet olsun.