2 Şubat 2016 Salı

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Eskişehir yöresinin haşhaşlı çöreğini, ekşi maya ile hazırlıyorum. Oldukça lezzetli bir çörek, denemenizi dilerim. Eğer ekşi mayanız yoksa siz de instant kuru maya veya yaş maya ile hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler hamur için: 3 su bardağı un
                   1 su bardağı ekşi maya
                   1 su bardağı ılık süt
                   1 yumurta
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi: 4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
                   2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (Trakya Birlik Koop.nin ayçiçek yağını kullanıyorum)
                   1 su bardağı ceviz içi (ezilmiş)
Hamuru açmak için 1/2 su bardağı un
Yapılışı: Hamur malzemelerini cam bir kasede karıştırın. Üzerini bir bezle örtüp 2 saat hamuru dinlendirin. İyice kabaran hamuru tezgaha alıp 2 ye bölün. Biraz un serperek, ele yapışmayan, yumuşak hamuru merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın.



Açtığınız her bir hamurun üzerine önce sıvı yağ sürün. Sıvı yağın üzerine 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesini yayın. Üzerine ceviz içini serpip, hamuru rulo yapın. Ruloyu 4-5 cm lik parçalara bölün. Böldüğünüz her bir parçayı yağlanmış elinizle alıp ekmek tavanıza dik şekilde yerleştirin. Üzerlerine yağlı elinizi gezdirin.


180 derecede önceden ısınmış fırında yaklaşık 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.


Not: Haşhaş ezmesi, sarı haşhaş tohumlarının kavrulup ezilmesi ile yağı çıkarılarak hazırlanıyor. Günümüzde büyük marketlerde bulmak mümkün. Ekşi mayanın hazırlanışını 'Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları' etiketinde bulabilirsiniz. Eğer ekşi mayanız yoksa onun yerine aynı hamur malzemelerini kullanarak hazır satılan kuru veya yaş maya ile de yapabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ben çok severim haşhali Çöreği. Çok da lezzetli olur.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil