24 Haziran 2016 Cuma

GÜLLAÇ


Güllaç, geleneksel bir sütlü tatlı ve benim mutfağımın en sevilen tatlılarından biri. Osmanlı-Türk mutfağında 14.yüzyıldan beri yer alıyor. Mısır nişastası, buğday ununun suyla karıştırılması ile hazırlanan bulamaç, kızgın tavalara dökülerek güllaç yufkaları hazırlanıyor. Kurutulan bu güllaç yaprakları 2 yıla kadar dayanabiliyor. Adı, güllü aşdan gelen güllaç, hazırlanırken üzerine gül suyu serpilerek koku ve tadı zenginleştiriliyor. Hazırlanırken ara kata ceviz içi serpebilirsiniz. Ancak beklediğinde ceviz içi, güllacı karartabileceğinden ben, servis yaparken üzerine serpmeyi tercih ediyorum. Genellikle üzerine ceviz içi, Antep fıstığı ve nar taneleri serpiliyor. Ancak mevsim meyvaları ile de süsleyebilirsiniz.

Malzemeler: 400 gr güllaç yaprağı
                   9 su bardağı süt
                   3 su bardağı şeker
Üzerine: İsteğe bağlı olarak gül suyu
             1 su bardağı ceviz içi
             1 su bardağı nar tanesi veya mevsim meyvaları

Yapılışı: Süt ve şekeri bir tencerede kaynatın. Ilımaya bırakın. Güllaç yapraklarının parlak yüzü üste gelecek şekilde, her bir yaprak üzerine 1-2 kepçe ılık şekerli süt gezdirerek tepside yaprakları üst üste dizin. Bu şekilde sütle her kat ıslandıktan sonra en üste kalan sütü dökün. Tepsinin üzerini streç film ile kapatın ve 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Dinlendikten sonra dilimleyin. Servis yaparken üzerine gül suyu, ceviz içi ve nar tanelerini serpin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder