17 Ağustos 2016 Çarşamba

MERCİMEKLİ KÖFTE



Mercimekli köfte, ziyafet sofralarınız için lezzetli bir sebze-tahıl köftesidir. Sofralarınız için tarifi denemenizi dilerim.
Malzemeler: 2 su bardağı ince bulgur (köftelik)
                        1 su bardağı kırmızı mercimek
                        3 su bardağı sıcak su
                        1 yemek kaşığı zeytinyağı
                        1 adet orta boy kuru soğan (minik küp doğranmış)
                        1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
                        1 tatlı kaşığı domates salçası
                        2 adet orta boy domates (kabuğu soyulup, minik küp doğranmış)
                       4-5 adet taze yeşil soğan (küçük doğranmış)
                      ½ demet maydanoz (ince doğranmış)
                      1’er tatlı kaşığı: tuz, kırmızı pul biber, toz karabiber, kimyon
Yapılışı: Kırmızı mercimeği yıkayıp, süzün. Tencerede 3 su bardağı sıcak su ile kırmızı mercimeği haşlayın. Bir tepsiye bulguru koyun. Haşlanan mercimeği ocaktan alıp, suyu ile birlikte tepsideki bulgurun üzerine yayın. 

Küçük bir tencereye zeytinyağını ekleyin. Üzerine kuru soğanı ekleyip hafifçe kavurun. Kavrulan soğana, salçaları ekleyin. Salça kum kum olduğunda, domatesi ekleyin. Domates yumuşayana kadar pişirin.
Bu sosu da tepsideki mercimeğin üzerine ekleyin. 15-20 dakika tepsideki bulgurun yumuşaması için bekleyip, malzeme ılıklaştığında tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve kimyonu ekleyip köfte hamurunu yoğurun. Yoğurduğunuz köfte hamuruna doğranmış taze soğan ve maydanozu da ekleyin. Bunlarıda hafifçe yoğurup elinizle köfte büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda şekil verin. Hemen servis edin. Afiyet olsun.
Not: Mercimek köftesini marul yaprakları ve yanında limon dilimleri ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder