3 Kasım 2016 Perşembe

LAKERDA




Kasım ve Aralık ayları Palamut ve Toriğin en yağlı ve lezzetli olduğu zaman, bunun için de bu mevsimde lakerda hazırlanır. Çok sevdiğim lakerdayı, pastırma hazırlar gibi hazırlayacağız. Bunun için kayatuzu ve palamut kullanacağız.
Yapılışı: Palamut balığının başını, yüzgeçinin altından kesip ayırın, anüs kısmından da kuyruk kısmını ayırın. Baş ve kuyruk kısmı ile isterseniz balık çorbası yapabilirsiniz. Bu kısımları lakerdada kullanmayacağız. Torik kullanırsanız 4-5 parmak kalınlığında dilimleyin. Palamut kullanırsanız 2-3 parmak kalınlığında dilimleyin. Balıkları dilimlerken özenli tutun, ezilmesin. Balıkların iç organlarını temizleyin. Organların bulunduğu zarıda çıkarın. Kan damarını ve iliğinide bir tel veya kürdan sokarak temizleyin. Balığı uzun süre koruyabilmek için çürüyebilecek herşeyi temizlemek gerekir. Bu sırada mutlaka kenarda bolca kayatuzlu su bulundurun. (3 lt suya 1 yemek kaşığı kayatuzu). Bu suya temizlediğiniz balıkları sokarak temizleyin ve bekletin.

Balığın içindeki kanlı suyun akması için suyu 5-6 kez değiştirmelisiniz. Bu işlem bir güne yakın sürüyor. Su berraklaşana kadar bu işlem devam edecek. İyice temizlenen balıkları bir süzgeçe alın. İyice kurulayın. Benim pastırma yaptığım süzgeçli kab gibi bir kabın, tabanını 2 cm kayatuzu ile doldurun.

Üzerine balık dilimlerini dizin. Kenarlarını ve üzerinide tuzlayıp üzerine bir ağırlık koyun. (Ben, üstte resimde gördüğünüz gibi balığı tuza yatırıp, üzerinide tuzla örttükten sonra, en üste içi su dolu bir kabı ağırlık olarak yerleştirdim.)Alttan balığın yağlı suyu aktıkça bunu temizleyin. 15 gün bu şekilde bekleyecek. 15 günün sonunda artık yağlı su akması kesildiğinde balıkları gömülü olduğu tuzdan çıkarın. Üzerinde yapışan tuzları yıkayıp temizleyin. Ardından kurulayın. Balığın yoğun yağı nedeniyle beyaz etleri üstten turuncu renkli görülebilir. Dilimlediğinizde bunun yüzeysel yağ tabakası olduğunu görürsünüz. Afiyet olsun.


Lakerdayı saklamak için: 15 günün sonunda lakerdanız hazır olacaktır. İsterseniz porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman yıkayıp biraz suda bekletip yiyebilirsiniz. Yada salamuru suyu hazırlayın.Ancak bu suyu 15-20 günde bir değiştirmeniz gerekir ve yine salamurayıda buzdolabında saklamalısınız. Yada benim sevdiğim yöntem yıkadığınız lakerdayı kurulayıp, zeytinyağı, defne yaprağı ile bir kavanoza koyup buzdolabında saklamak.
Bir meze olarak bu geleneksel lezzete sofralarınızda yer vermeniz dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder