26 Ocak 2016 Salı

YEDİ BİLGELER ŞARAPHANE

Harika sahipleri olan, Jazz dinlemeye doyamadığım bir şaraphane. İzmir-Selçuk Gökçealan Köyüne yolunuz düşerse ziyaret edin derim. Yemek sunumları ve lezzeti çok iyi. Ordovr tabağını sizinle paylaşıyorum. Meze tabağında yer alan hardal ve incirle hazırlanan sos çok lezzetli. Yemeğinizin yanında eşlik edecek yıllanmış şarapları mevcut. Gidipte şaraplarını tatdığınızda keyif alacağınızdan eminim. 


Yedi Bigeleri kendileri şöyle tanımlıyor:

Genel anlamda evren ve insan sorunlarını ussal çerçevede tartışan ilk düşünce etkinliği eski Yunanistan’da ortaya çıkmıştır. Bu ilk felsefe etkinliklerini Yedi Bilgeler başlattılar. Düşüncelerini özdeyişler biçiminde ortaya koyan bu kişilerin birer filozof olmaktan çok felsefeyi başlatan düşünürler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gerçekte onlar iktisadi ve toplumsal dengeleri gittikçe bozulan, buna bağlı olarak ahlak açısından büyük sorunlar yaşayan Yunanistan’ın kuralkoyucuları, toplumsal dengeleyicileriydiler. Yedi Bilgeler’in sayısı ve kim oldukları hakkında farklı görüşler vardır. 14-15 bilgenin adı geçmekle beraber “Yedi Bilgeler” kavramı içinde sayılan yedi kişilik liste değişkendir. İlk 4’ü herkesçe kabul görmüş isimlerdir. İlk gerçek felsefe tarihçisi Diogenes Laertios yedi kişiyi şöyle sayar: Thales, Bias, Solon, Khilon, Pittakos, Periandros, Kleobulos.

BALKABAKLI YAŞ PASTA



Balkabağı, pastaya çok yakışıyor. Oldukça kolay ve lezzetli bu pastayı denemenizi dilerim.
Malzemeler: 750 gr balkabağı
                   1,5 su bardağı toz şeker (balkabağını pişirirken kullanın)
Kek için malzemeler: 3 yumurta
                   1su bardağından 1 parmak az toz şeker
                   100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
                   1 su bardağı un
                   1 paket toz vanilin (5 gr)
                   1 paket hamur kabartma tozu (10 gr)
Keki ıslatmak için: 1,5 su bardağı soğuk süt (300 ml)
                   1 yemek kaşığı toz şeker (sütle karıştırın)
Kekin üzerinesürmek için: 1 paket toz krem şanti
                   150 ml soğuk süt (1,5 çay bardağı)
Pastanın en üstüne: 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yapılışı: 750 gr iri doğranmış ve kabuğu soyulmuş balkabağını, 1,5 su bardağı toz şekerle ocağın orta gözünde kısık ateşte pişirin. Toz şeker tamamen eridiğinde ateşi açın, şeker köpürüp koyulaşana kadar pişirin. Balkabağını pişirirken su eklemeyin. Pişen balkabağını kenara alıp soğumaya bırakın.
150 ml soğuk sütle toz krem şantiyi mikserle çırpın. Krem şantiyi buzdolabında bekletin.


Kek için yumurta ve toz şekeri çırpın, tereyağını ekleyip çırpın. Unu, vanilyayı ve hamur kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Pürüzsüz bir kek hamurunuz olsun. Kelepçeli 26cm çapındaki kalıbın tabanına yağlı fırın kağıdı yayın. Üzerine kek hamurunu dökün. 160 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Bir kürdan batırın. Kürdana hamur bulaşmıyorsa, kekiniz pişmiş demektir. Pişen keki fırından çıkarıp üzerine şekerli soğuk süt dökün. Keki soğumaya bırakın.
Soğuyan kekin üzerine önce krem şantiyi yayın. Üzerine soğumuş balkabaklarını küp küp doğrayın. Balkabağının üzerine ceviz içi serpin. Pastanızı buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin. Afiyet olsun.




25 Ocak 2016 Pazartesi

SİNİ ORUĞU (TEPSİ KÖFTESİ)

Hatay yöresine ait bu lezzetli geleneksel yemeği denemenizi dilerim. İçli köfteye benzer bir lezzeti var. Oldukça kolay ve bir dilim yiyenin, bir dilim daha istediği bir yemek. Kısa sürede hazırlanıyor.
Bir fırın tepsisi için malzemeler:
Hamuru için: 500 gr köftelik bulgur
                   2 su bardağı sıcak su
                   1 yemek kaşığı biber salçası
                   2 yemek kaşığı un
                   200 gr dana kıyma yağsız (çift çekilmiş)
                   1 adet orta boy soğan (rendelenmiş veya ince kıyılmış)
                   1 yumurta
                   1 tatlı kaşığı kimyon
                   1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi: 2 yemek kaşığı tereyağı
                  1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
                  1 adet orta boy soğan (ince küp doğranmış)
                  300 gr yağsız dana kıyma (çift çekilmiş)
                  1 yemek kaşığı biber salçası
                  1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
                  1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
                  1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 1 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Kapaklı bir kaba ince köftelik bulguru koyun, üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Bulgur sıcak suyu çekip şişsin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın.






Bir tavaya tereyağını ekleyip ocağa yerleştirin. Tereyağında önce ceviz içini hafifçe kavurun. Kavurduğunuz ceviz içini yağdan çıkarıp bir kaseye alın. Tavadaki tereyağına önce ince kıyılmış soğanı ekleyip hafifçe kavurun. Kıymayı ve biber salçasını ekleyip kıymayı iyice suyunu çekip dibini tutana kadar kavurun. Ateşten alıp içine tuzunu, karabiberini ve maydanozu ekleyin. Hazırlamış olduğunuz iç malzemesini kenara alın. Bir kapta ıslatıp şişirdiğiniz bulgura, kıymayı, rendelenmiş soğanı, biber salçasını, unu, yumurta, kimyon ve tuzu ekleyip elinizle iyice yoğurun. Hamur haline gelen bulgurlu bu malzemeyi ikiye bölün. Yemeği pişireceğiniz fırın tepsisine streç film yayın. Hamurun 1.ci parçasını elinizle bu sreç film üzerinde iyice ince yayın. Sonra bu streç filmle tepsiden bu parçayı kaldırıp kenara alın. Aynı fırın kabının tabanını zeytinyağı ile yağlayın. Yağlanan fırın tepsisine hamurun diğer yarısını bastırarak iyice yayın. Bulgurlu hamurunuz ne kadar ince olursa o kadar güzel oluyor. Hamuru yayarken elinizi suyla ıslatarak şekil verebilirsiniz. Bu hamurun üzerine hazırladığınız iç malzemesini yayın. Üzerine streç filme yaydığınız diğer hamuru ters çevirerek aktarın. Yine elinizi suyla ıslatarak bu hamuru da iç malzemesinin üzerine bastırın. Baklava dilimi şeklinde hamuru kesip, üzerine zeytinyağının hepsini gezdirerek dökün.





180 derecede önceden ısıtlmış fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip ılık servis yapın. Afiyet olsun.


























9 Ocak 2016 Cumartesi

YENİBAHARLI EKMEK


Sadece kahvaltıda değil, günün her saatinde tüketebileceğiniz, oldukça lezzetli bir ekmek. Yenibahar baharat olarak, ekmeğe harika bir lezzet katıyor. Ekşi mayanız yoksa fırıncınızdan alacağınız ekmek hamuru ile de bu ekmeği hazırlayabilirsiniz. Denemenizi dilerim.
Malzemeler: 1 su bardağı ekşi maya
                  3 su bardağı buğday unu
                  1 su bardağı su (oda ısısında)
                  1/2 su bardağı kırılmış ceviz içi
                  10 adet siyah zeytin
                  1 tatlı kaşığı yenibahar
                  1 çay kaşığı tuz
                  1 yemek kaşığı toz şeker
                  1 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında)
Yapılışı: Ekşi mayaya un ve suyu ekleyip karıştırın. Kabarması için 6-8 saat bekletin.  İyice kabardıktan sonra diğer tüm malzemeyi ekleyip, karıştırın. Ekmeği pişireceğiniz kabı tereyağı ile yağlayın. Ekmek hamurunu pişirme kabına alın. Bu kaptada 3-4 saat bekletin. İyice kabaran hamuru önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 90 dakika kadar pişirin. Ekmeğin kabuğu kızardığında fırından çıkarın. Tel ızgaraya ters çıkarın. Ekmeğin soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra dilimleyin. Afiyet olsun.


Not: Ekşi mayanın hazırlanışını 'Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları ' etiketimde bulabilirsiniz. Yada fırıncınızdan çiğ ekmek hamuru alarak yapabilirsiniz. Veya da instant maya kullanabilirsiniz.

7 Ocak 2016 Perşembe

YENİ YIL ÇORBASI


Hem büyükler hem de çocuklar çorbanın üzerinde ki kıtır ekmekleri seviyor.Yeni yıla girerken hazırladığım bu çorbayı, denemenizi dilerim. Kolay ve lezzetli bir çorba, sunumu da oldukça güzel.
Malzemeler: 1 adet orta boy kereviz rendelenmiş
                   2 adet havuç rendelenmiş
                   4 su bardağı et suyu
                   2 yumurtanın sarısı
                   2 yemek kaşığı un
                   1 limonun suyu
                   2 yemek kaşığı yoğurt
                   2 yemek kaşığı tereyağı
                   1 çay kaşığı tuz
                   1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
Kıtır ekmekler için: Ekmeklerin üzerine sürmek için tereyağı
                   3 dilim bayat tost ekmeği
                   50 gr rendelenmiş kaşar peyniri (veya parmesan peyniri)
                   2 yemek kaşığı haşlanmış ve doğranmış ıspanak
Yapılışı: Ekmekleri kurabiye kalıpları ile kesin.Üzerine tereyağı sürün. Üzerlerine haşlanmış ve doğranmış ıspanakları yayın. Üzerlerine kaşar peyniri serpin. Yağlanmış fırın tepsisinde 230 derecede 6 dakika kızartın.


   Bir tencerede et suyunu kaynatın. Kaynayan suya rendelenmiş kereviz ve havucu atın.
   Bir kasede un ve yumurta sarılarını çırpın. Bu karışıma kaynayan et suyundan 1-2 yemek kaşığı ekleyerek ılıtın. Kaseye limon suyunu ve yoğurdu ekleyin ve karıştırın. Bu hazırladığınız sosu, kaynayan sebzelere ekleyin. Tencereye tereyağı, tuz ve karabiberi de ekleyip, 3 dakika daha kısık ateşte kaynatın.

   Çorbayı servis yaparken üzerine hazırladığınız kıtır ekmekleri koyarak servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Taze ıspanağı çok az bir yağla tavada öldürerek kullanıyorum.

6 Ocak 2016 Çarşamba

HUMUS


Hatay yöresinin bu lezzetli mezesine, ziyafet sofralarında, ordövr tabaklarında mutlaka yer veririm. Kolay ve lezzetli bir meze. Yıllardır uyguladığım bu tarifi denemenizi dilerim.
Malzemeler: 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
                  2 yemek kaşığı tahin
                  1 adet limonun suyu
                  2 yemek kaşığı zeytinyağı
                  1 çay kaşığı tuz
                  1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                  1/2 yemek kaşığı kimyon
Üzerini süslemek için: maydanoz yaprakları
Yapılışı: Haşlanmış nohutu mutfak robotunda parçalayın.İçine tahini ekleyip karıştırın. Sonra diğer malzemenin hepsini ekleyip tekrar karıştırın. (Humusu istediğiniz kıvamda inceltmek için nohutun haşlama suyunu kullanın. Ancak ben bu ölçülerle yaptığımda su eklemiyorum.) Humusu servis tabağına alın. Üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyin. Afiyet olsun.

Not: Humusu 1 gün önce hazırlarsanız, ertesi güne lezzeti daha iyi olur. Humusa sarımsak, nane ve dereotu da ekleyenler var. Ben eklemiyorum. Siz isteğe bağlı ekleyebilirsiniz.

4 Ocak 2016 Pazartesi

FAVA


Fava, zeytinyağlı kuru bakla ezmesidir. Favayı, ziyafet sofralarında meze olarak veya ordövr tabağında servis edebilirsiniz. Yıllardır yaptığım bu lezzetli tarifi, denemenizi dilerim.
Malzemeler: 1 su bardağı kuru bakla
                   1 adet orta boy kuru soğan (küp doğranmış)
                   2 yemek kaşığı zeytinyağı
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   1 çay kaşığı tuz
                   2,5 su bardağı sıcak su
 Üzerine: Maydanoz yaprağı süslemek için
             1 yemek kaşığı zeytinyağı
             1/2 limonun suyu
Yapılışı: 1 su bardağı kuru baklayı yıkayıp,1 gün önceden üzerini geçecek kadar su ile, bir kapta ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız suyu süzün. Düdüklü tencereyi ateşe yerleştirin.

Zeytinyağında soğanı hafifçe öldürün. Suyunu süzdüğünüz baklayı, tuzu, şekeri ve sıcak suyu tencereye ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüğü ötmeye başladıktan sonra 20 dakika pişirin. Eğer normal tencerede pişirirseniz de baklalar ezilecek kadar yumuşayana kadar pişirin, biraz sulu olarak ateşten alın. Pişen favayı ocaktan alın. Mikserle çırpın. Servis tabağına alın, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyip soğuduğunda servis edin. Afiyet olsun.

1 Ocak 2016 Cuma

PEYNİRLİ EKMEK


Şarabla birlikte akşam yemeklerinde servis ettiğim bu lezzetli ekmeği denemenizi dilerim. Sadece peynirli demek haksızlık olur. Peynir, zeytin, kurutulmuş domates ve kekik ile birlikte pişiriyorum ve harika bir lezzet yakalıyorum. Kızaran peynirin verdiği tadı beğeneceğinizden eminim. Bizim evde bir dilim bile artmıyor.
Malzemeler: 1,5 su bardağı ekşi maya
                   3 su bardağı un
                   1 su bardağı su (oda sıcaklığında)
                   1 yemek kaşığı tereyağı
                   100 gr tuzsuz beyaz peynir (minik küp halinde doğrayın)
                   10 tane siyah zeytin ( yeşil zeytin de kullanabilirsiniz)
                   5 adet kurutulmuş domates ( doğranmış)
                   1 tatlı kaşığı kekik
                   1 çay kaşığı tuz
                   1 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı: Ekşi mayaya un ve suyu ekleyip karıştırın. Kabarması için 6-8 saat bekletin.

 İyice kabardıktan sonra diğer tüm malzemeyi ekleyip, karıştırın. Ekmeği pişireceğiniz kabı tereyağı ile yağlayın. Ekmek hamurunu pişirme kabına alın. Bu kaptada 3-4 saat bekletin.

 İyice kabaran hamuru önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 90 dakika kadar pişirin. Ekmeğin kabuğu kızardığında fırından çıkarın. Tel ızgaraya ters çıkarın. Ekmeğin soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra dilimleyin. Afiyet olsun.

Not: Ekmeğin hamurunu geceden hazırlayın. Öğle saatlerinde ise diğer malzemelerle karıştırın. Saat 16.00 civarında fırına verin. Akşam yemeğine ekmeğiniz hazır olur. Ekşi maya tarifini ''Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları'' etiketinde bulabilirsiniz. Kekik yerine biberiyeyide kullanabilirsiniz. Her ikisi de çok lezzetli oluyor.