28 Şubat 2016 Pazar

REZENE KÖKÜ SOSLU ANTRİKOT


Keyifli bir akşam yemeği için oldukça kısa sürede hazırlanan, zevkli bir yemek. Bu kolay tarifi, denemenizi dilerim.
Malzemeler: 3 dilim antrikot
                   1 çay kaşığı tuz
                   1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
                   1 yemek kaşığı dijon hardalı
                   3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos malzemesi: 2 rezene kökü
                   2 yemek kaşığı tereyağı
                   1 yemek kaşığı esmer toz şeker
                   1 yemek kaşığı beyaz şarap
                   1 su bardağı tavuk suyu (sıcak)
                   1 yemek kaşığı krema
Servis tabağı için: Roka
Yapılışı:3 dilim antrikotu bir tabağa dizin, üzerine tuz ve karabiber her iki tarafına serpin, bir fırça ile dijon hardalı üzerine sürün. Beklesin.

Bir rezene kökünü dört parçaya bölün. Önce orta ateşte tereyağını eritin. Rezene kökünü sos tenceresine atıp, kavurun. Üzerine esmer toz şeker 1 yemek kaşığı serpin. Ateşi iyice kısın. Rezene kökü karamelize olsun. Karıştırın. Üzerine beyaz şarap 1 yemek kaşığı serpin. Şarabın alkolü uçsun. 1 su bardağı tavuk suyunu azar azar ekleyerek rezenenin suyu çekmesini sağlayın. 15 dakika kadar bu işlem sürer. Üzerine 1 yemek kaşığı krema ekleyin.


Kalın tabanlı çelik tencereye zeytinyağı ekleyin. Tava ısındığında etleri tavaya yerleştirin. 1 dakika her iki yüzünü pişirin. Eğer eti sulu sevmiyorsanız 2 dakika da pişirebilirsiniz.
 Bir tabağa roka ve rezene yaprakları yerleştirin. Yanına pişen antrikotu yerleştirin. Pişen rezene köklerini roka yapraklarının üzerine yerleştirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

17 Şubat 2016 Çarşamba

PORTAKALLI CHEESECAKE

Portakal reçeli ve süzme yoğurt kullandığım bu tarifi denemenizi dilerim. Herkesin severek yediği, oldukça kolay ve lezzetli bir cheesecake.
Malzemeler: Tabanı için; 200 gr Petit Beurre bisküvi (mutfak robotunda ufalayın)
      80 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Kreması için; 500 gr süzme yoğurt
      2 yemek kaşığı mısır nişastası
      1 yemek kaşığı un
      1 su bardağı pudra şekeri
      3 yumurta
      1 portakalın kabuğunu ( rendeleyin )
      1/2 portakalın suyu
      1çay bardağı süt (75 ml)
Üzerine sos; 1 su bardağı portakal reçeli
Yapılışı: Bisküvileri mutfak robotunda un haline getirin. Tereyağını ekleyip mutfak robotunda karıştırın. Tabanına yağlı kağıt yerleştirdiğiniz 26 cm.lik kelepçeli kalıba taban hamurunu yayın ve elinizle bastırın.


Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarını mikserle çırpın, kar haline gelsin. Ayrı bir kapta, bir kaşıkla süzme yoğurdu, yumurta sarılarını, pudra şekerini, mısır nişastasını, unu, portakal kabuklarını, portakal suyunu ve sütü karıştırın. Bu karışıma, kar halindeki yumurta beyazlarını da ekleyip kaşıkla karıştırın. Bu krema karışımını taban hamurunun üzerine yayın.

180 derecede önceden ısınmış fırında 40-45 dakika pişirin. Fırında cheesecake pişerken ayrı bir kasede su koyun. Böylece cheesecake çatlamaz. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda kalıp içinde soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuduktan sonra bir spatula ile kelepçeli kalıbın kenarlarından keki kurtararak ayırın. Üzerine portakal reçelini sos  olarak sürün. Buzdolabında 2-3 saat bekletin. Afiyet olsun.



Not: Portakal reçeli tarifine ''Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları'' etiketinden bakabilirsiniz.

9 Şubat 2016 Salı

YULAFLI BAR



Karamel sos ile hazırladığım bu barlar, çok lezzetli ve kolay. Siz de farklı soslarla hazırlayabilirsiniz. Sevdiklerinize hazırlamak için harika bir tad, denemenizi dilerim.
Hamuru için malzemeler: 2 su bardağı yulaf
                  1+ 3/4 su bardağı un
                  1+ 1/2 su bardağı esmer toz şeker
                  1 su bardağı erimiş tereyağı
                  1 tatlı kaşığı karbonat
                  1/2 çay kaşığı tuz
Arasına sürmek için: 2 su bardağı pişirdiğiniz karamel sos
                  1/2 su bardağı damla çikolata
Yapılışı: Hamur malzemelerini, bir kasede kaşıkla karıştırın. Hamurun yarısını, yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına, elinizle bastırarak yerleştirin. Üzerine damla çikolataları serpin. Çikolataların üzerine, karamel sosu yayın. Karamel sosun üzerine, kasede kalan hamur malzemesinin diğer yarısını, serpin. Hafifçe elinizle bastırın.



180 derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 25 dakika, üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin. Afiyet olsun.                                                                              Not: Karamel sos malzemesi:1+1/2 su bardağı esmer şeker
              50 gr tereyağı
              1/2 su bardağı krema
Yapılışı:Küçük bir tencerede esmer şekeri tereyağı ile karamel kıvamına gelinceye kadar pişirin. Karamel kıvamına gelince ateşten alıp, içine kremayı ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız bu sosu ister sıcak, isterseniz de soğuk kek ve tatlılarınızın üzerinde kullanabilirsiniz.                                                                                                                         










5 Şubat 2016 Cuma

KAŞARLI KIZARMIŞ TAVUK (TAVUK CORDON BLEU)

Tavuk cordon bleu, ziyafet sofralarınıza yakışan bir yemek. Ben, onun sosunu, balkonumda yetiştirdiğim minik patateslerle hazırlıyorum. Siz, patatesi eklemeden, diğer malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. Çok kolay ve lezzetli bu yemeği, denemenizi dilerim. 2 kişi için;
Malzemeler: 2 parça tavuk göğsü
                  2 dilim dana jambon
                  4 dilim kaşar peyniri (cheddar veya parmesan)
                  1/2 çay kaşığı tuz ve çekilmiş tane karabiber
Bulamak için: 3 yemek kaşığı un
                     1/2 çay kaşığı tuz ve karabiber
                     3 yemek kaşığı galeta unu
                     1 yumurta (bir kasede çırpın)
Kızartmak için: 1/2 su bardağı sıvı yağ
Sos için malzemeler: 2 yemek kaşığı tereyağı
                     1 adet orta boy kuru soğan (minik küp doğranmış)
                     2 diş sarımsak
                     1/2 su bardağı minik patatesler
                     1 tutam tuz ve çekilmiş tane karabiber
                     1 filtre kahve fincanı ile sıcak su (1/2 çay bardağı)
                     3 yemek kaşığı krema
                     1 filtre kahve fincanı ile beyaz şarap
                     2-3 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Yapılışı: Streç film tezgaha yayın. Üzerine tavuk göğsünü koyup, bir bıçakla göğsü ikiye yarın. Açılan tavuk göğsünün üzerinide streç film ile kaplayın. Et döveceği ile tavuk göğsünü inceltin. İncelen etin üzerine tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir dilim dana jambon, en üstede kaşar peyniri ekleyin. Eti rulo şeklinde sarın. Kürdanla tutturun.


Kızartma tavasına sıvı yağı ekleyip, ateşe yerleştirin. Una, tuz ve karabiber ekleyin. Rulo şeklinde sardığınız tavuğu önce una bulayın. Ardından çırpılmış yumurtaya bulayın. Yumurtadan sonra, galeta ununa bulayın. Tavada hafifçe kızartın. Kızarttığınız tavukları, fırın kabına alın. Kabı yağlamanıza gerek yok. 250 derecede ısınmış fırında 20 dakika piirin. Eti fırına sürüp sosu hazırlamaya başlayın.

Sos tavasına tereyağını ekleyip, ateşe yerleştirin. Eriyen terayağına ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin. Ateşte hafifçe ölünce bir bıçakla deldiğiniz minik patatesleri tavaya ekleyin. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Hafifçe kavrulduğunda tavaya sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirin. Suyu çektiğinde kremayı ekleyin. Krema kaynadığında şarabı ekleyin. Şarap uçuncaya kadar pişirin. En son ateşten aldığınızda koyulaşan sosa maydanozu ekleyin. Fırından çıkardığınız tavukları, dilimleyin. Servis tabağına dilimleri yerleştirin. Üzerine sıcak sosu ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.                                                                                             Not: Bu yemeği Lucien Arkas'ın organik şaraplarından olan Mon Rêve Viognier Beyaz Sek Şarabı (2012) ile pişirip servis ediyorum. Harika bir lezzet. Kayısı ve çiçeksi nüansları ile baharatlı bir bitişe sahip dengeli bir şarap. Tavsiye ederim.



2 Şubat 2016 Salı

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Eskişehir yöresinin haşhaşlı çöreğini, ekşi maya ile hazırlıyorum. Oldukça lezzetli bir çörek, denemenizi dilerim. Eğer ekşi mayanız yoksa siz de instant kuru maya veya yaş maya ile hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler hamur için: 3 su bardağı un
                   1 su bardağı ekşi maya
                   1 su bardağı ılık süt
                   1 yumurta
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi: 4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
                   2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (Trakya Birlik Koop.nin ayçiçek yağını kullanıyorum)
                   1 su bardağı ceviz içi (ezilmiş)
Hamuru açmak için 1/2 su bardağı un
Yapılışı: Hamur malzemelerini cam bir kasede karıştırın. Üzerini bir bezle örtüp 2 saat hamuru dinlendirin. İyice kabaran hamuru tezgaha alıp 2 ye bölün. Biraz un serperek, ele yapışmayan, yumuşak hamuru merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın.



Açtığınız her bir hamurun üzerine önce sıvı yağ sürün. Sıvı yağın üzerine 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesini yayın. Üzerine ceviz içini serpip, hamuru rulo yapın. Ruloyu 4-5 cm lik parçalara bölün. Böldüğünüz her bir parçayı yağlanmış elinizle alıp ekmek tavanıza dik şekilde yerleştirin. Üzerlerine yağlı elinizi gezdirin.


180 derecede önceden ısınmış fırında yaklaşık 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.


Not: Haşhaş ezmesi, sarı haşhaş tohumlarının kavrulup ezilmesi ile yağı çıkarılarak hazırlanıyor. Günümüzde büyük marketlerde bulmak mümkün. Ekşi mayanın hazırlanışını 'Yiyecekleri Saklama Yöntemleri ve Kış Hazırlıkları' etiketinde bulabilirsiniz. Eğer ekşi mayanız yoksa onun yerine aynı hamur malzemelerini kullanarak hazır satılan kuru veya yaş maya ile de yapabilirsiniz.