Bu Blogda Ara

10 Nisan 2017 Pazartesi

ŞEVKET-İ BOSTAN ( AKKIZ) SALATASI


Şevket-i bostan  doğada kazılarak topraktan çıkarılan bir dikenin kökleridir.  Beyaz kökleri ve yeşil yaprakları birlikte kullanılır. Ege Bölgesinde pazarda bulmak mümkün. Hem etli yemeği, hem de salatası yapılan bu sebzenin sağlık yönünden de pek çok faydası olduğu söylenir. Lezzetli bir bitkidir. Tarifi denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 1 Kg şevket-i bostan
     3 yemek kaşığı zeytinyağı
     1 yemek kaşığı limon suyu
     1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Şevket-i bostanları 2-3 cm lik şeritler halinde dilimleyin. Bir tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su tencereye ekleyin, tuz ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın. Sebzeler yumuşadığında servis tabağına bir kevgirle süzerek alın. (Ben pişerken tencereye ayrıca 1 yemek kaşığı limon suyu ve zeytinyağı ekliyorum. Daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.)

Salatanın sosu için, sebzenin pişen suyundan 3 yemek kaşığı alıp, zeytinyağı ve limon suyu ile çırpın. Şevket-i bostanın üzerine gezdirin. Salatanızı limon dilimleri ile süsleyip isterseniz ılık, isterseniz soğuk servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.