27 Şubat 2017 Pazartesi

SARI VOTKA

Sarı votka, limonla ve portakal likörü ile hazırlanıyor. Sert bir içki, akşam yemeği sonrası servis edebilirsiniz. Tarifi denemenizi dilerim. Ben çok sevdim. Umarım siz de seversiniz. Portakal likörü tarifini, bloğumda bulabilirsiniz.
Malzemeler: 5 adet ince kabuklu limon
     70 cl votka
     4-5 adet tane karabiber
     1 yemek kaşığı toz şeker
     1/2 su bardağı portakal likörü
Yapılışı: 5 limonun kabuğunu, kürete edin. Kabuğun altındaki beyaz kısmı almayın. Kabukları ağzı sıkıca kapanabilen bir kavanoza koyun. Üzerine tane karabiberi, toz şekeri ve votkayı ekleyin.

Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde (buzdolabında olursa iyi olur) 15 gün bekletin. 15 gün sonra bir süzgeç ve örtüden (tülbent) geçirip, süzün.

Süzdüğünüz votkaya portakal likörünü ekleyin. Buzdolabında saklayın. Servis yapacağınız zaman, votkanız ve kadehleriniz soğuk olsun. Afiyet olsun.

22 Şubat 2017 Çarşamba

FIRINDA KARNABAHAR MÜCVERİ

Kolay ve lezzetli bir tarif. Et yemeklerinizin yanında veya meze tabağı olarak servis yapabilirsiniz. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 1 adet orta boy karnabahar
     3 yumurta
     3 yemek kaşığı un
     1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
     1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üzerine sos: 2 diş ezilmiş sarımsak ve 1 su bardağı yoğurt karıştırarak hazırlayın.

Yapılışı: Karnabaharı çiçeklerine bölün, üzerini geçecek kadar su ile kaynatın. 6-7 dakika kaynasın, biraz yumuşadığında ocaktan alıp, suyunu süzün. Diğer yanda kalan malzemeyi bir kasede çırpın. Karnabaharla bu sosu karıştırın.

Yağladığınız fırın kabına yayın. Yaklaşık 1-2 cm kalınlığında olabilir. 180 derecede alt-üst kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Ardından sarımsaklı yoğurt üzerine dökerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

20 Şubat 2017 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

Harika bir lezzet, ziyafet sofralarınızın vazgeçilmezi olacaktır. Etsiz olması uzun süre saklanabilmesini sağlıyor ve de yapımı çok kolay. Arkadaşım Umut Seber Hanımdan öğrenip yaptığım bu tarif için, kendisine çok teşekkür ederim. Sadece dostlarım için değil, ailem için de sık yaptığım bir tarif oldu. Denemenizi dilerim.
Malzemeler: 2 su bardağı esmer ince bulgur
      2 su bardağı domates rendesi
      3 yemek kaşığı galeta unu (veya 2 dilim bayat ekmek içi ufalanmış)
      1 yemek kaşığı domates salçası
      1 yemek kaşığı biber salçası
      1 yemek kaşığı köfte baharatı
      4 yemek kaşığı isot (acı zevkinize göre 3 kaşık da olabilir)
      5-6 diş ezilmiş sarımsak
      1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
      1/2 su bardağı nar ekşisi
      1/2 su bardağı zeytinyağı
      1/2 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı, ben eklemiyorum)
      1 çay kaşığı tuz
      1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
       5-6 adet taze soğanın yeşil kısmı ince kıyılmış
Servis için: Marul yaprakları ve limon dilimleri

Yapılışı: Malzemelerden maydanoz ve yeşil soğan hariç hepsini bir kasede karştırın. Üzerini kapatıp serin bir yerde 5-6 saat bekletin.



Bekledikten sonra maydanoz ve yeşil soğanla karıştırıp elinizde köfte şekli verip, marul yapraklarının üzerine dizin. Limon dilimleri ve marul yaprakları ile servis yapın. Afiyet olsun.