9 Kasım 2015 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI


 İşkembe çorbası geleneksel bir çorba ,oldukça besleyici ve lezzetli. Özellikle içki içilen ziyafet sofralarının ardından bu çorbayı içmek oldukça lezzetlidir. Yapımı çok basit, denemenizi dilerim. Günümüzde marketlerde temizlenmiş işkembe bulmak mümkün. Ancak pek çok yerde yoğurtlu işkembe çorbası tarifleri yapılıyor. Oysa benim ailemin pişirdiği bu geleneksel tarifte yoğurt kullanılmaz.
3-4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr işkembe
                   2 litre su
                   3 yumurta sarısı
                   1 limonun suyu
                   2 yemek kaşığı un
                   1 çay kaşığı tuz
                   2 yemek kaşığı tereyağı
 Üzerinin sosu için:1 yemek kaşığı tereyağı
                   1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Birlikte servis yapmak için: 1/2 su bardağı üzüm sirkesi
                  2-3 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı: Düdüklü tencereye yıkanmış işkembeyi bütün halde yerleştirin. Üzerine 2 litre suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın orta gözünde kısık ateşe yerleştirdiğiniz tencerede, 1 saat pişirin. Pişen işkembeyi, sudan çıkarıp 1cm lik dilimlere bölerek doğrayın.

Diğer tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyip yağ eridiğinde 2 yemek kaşığı unu ekleyin. Un hafif pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşen una, işkembenin pişirdiğiniz suyundan 1,5 litre yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Un topaklanmasın. Kaynamaya başladığında doğranmış işkembeyi ve tuzu ekleyin. Bir kasede 3 yumurta sarısını, 1 limonun suyu ile çırpın. Bu sosu kaynamakta olan çorbaya kısık ateşte ekleyin. Çorba bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın.

 Üzerine sos olarak bir tavada tereyağını eritip kırmızı pulbiberi ekleyin. Servis tabağına aldığınız çorbanın üzerine pul biberli tereyağı gezdirip servis edin. Servis sırasında çorbanın yanında sarımsaklı sirke servis edin. İsteyen çorbasına 1 yemek kaşığı kadar sirkeli sostan ekleyebilir. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder