26 Eylül 2020 Cumartesi

KAPARİ MEYVESİ TURŞUSU

 

  

   Kapari bitkisini, Ege'de yabani bir bitki olarak doğada bolca görürüz. Yöresel farklı isimleri de vardır; Gebere Otu gibi. Oldukça güzel çiçekleri vardır. Yere yayılan bu bitkinin dallarını kaldırdığınızda altında üzüm tanesi gibi sallanan meyvelerini görürsünüz. Saplarından kolayca kopararak meyveleri toplayabilirsiniz. Ağustos ayından itibaren bu meyveleri toplarız. 
    Kendine özgü lezzeti ile Kapari meyvesinden yapılmış turşuyu, salataların üzerinde, favanın yanında servis etmeyi seviyorum. Ayrıca deniz ürünlerinin ve kırmızı et yemeklerinin yanındada garnitür olarak servis edebilirsiniz. Pizzanızada yakışacağından eminim. Tarifi denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 
     Kapari meyvesi
     3-4 defne yaprağı
Turşu suyu için: 1 litre içme suyu
    1 çay bardağı elma sirkesi
    2 yemek kaşığı kaya tuzu 
    1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı: Kapari meyvelerini yıkayın, bir kavanoza ekleyin. Üzerini taze defne yaprakları ile örtün. Turşu suyu için verilen malzemeyi bir kapta karıştırın, kaya tuzu ve limon tuzu erisin. Hazırlanan turşu suyunu, kavanozdaki kaparilerin üzerine ekleyin. Kavanozun kapağını sıkı kapatmayın, kapak biraz gevşek olsun. Hazırladığınız kavanozları karanlık ve serin bir dolapta bekletin.Yaklaşık 3 hafta sonra turşunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Not: Elma sirkesi yerine üzüm sirkesi de kullandığım oldu. Tadı üzüm sirkesinin biraz keskin oluyor, bu nedenle elma sirkesini kullanmanız daha iyi olur.
        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder