Enginar, üzüm yaprağı, kabak çiçeği ve dolmalık biberlerle pişen bu yemekte sebzelerin lezzetleri iç içe geçiyor. Sofralarımızı bahar sebzeleriyle buluşturan bu yemeği denemenizi dilerim.
Malzemeler: 3 adet enginar
5 adet dolmalık biber
10 adet kabak çiçeği
100 gr üzüm yaprağı
1 limon
2 adet domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Dolma iç malzemesi: 1,5 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan küp doğranmış
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1'er yemek kaşığı ince doğranmış dereotu, taze nane, maydanoz
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber, kırmızı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Önce dolma içini hazırlayın.Yayvan bir tencereyi kısık ateşe oturtun. Yağ eklemeden önce dolmalık fıstıkları tencereye ekleyip bir kaç kez karıştırın. Bu şekilde fıstıklar hem yağını salar hem de daha hızlı pembeleşir. Pembeleşen fıstıklara hemen zeytinyağını ve ince doğradığınız soğanı ekleyip karıştırın.
Dolma içi pişerken diğer yanda içini dolduracağınız sebzeleri hazırlayın. Çukur bir kasenin yarısına kadar su doldurun. Bu suya, yarım limonun suyunu sıkıp kendisini de suya atın. Bu suya, ayıkladığınız enginar çanaklarını ve saplarını kararmaması için koyacaksınız.
Enginar çanaklarının en dışındaki 3 sıra yaprağı elinizle dibe yakın koparın ve bıçakla hafif üzerini soyun. Enginar yapraklarının sarı kısmı ile yeşil kısmı arasını ortadan kesin. Yarı boya inen çanakların iç kısmını bir tatlı kaşığı ile oyup ortadaki ince yaprak ve tüyleri temizleyin. Ardından kasedeki limon kabuğu ile çanağı ovun, böylece kararmasını engellersiniz. Çanakları limonlu suya koyun.
Dolmalık biberlerin üzerini kapak şeklinde kesip atın. İçindeki çekirdekli kısmı boşaltıp yıkayın.
Üzüm yapraklarını küçük bir tencerede kaynayan suda 3 dakika haşlayıp süzgeçe alın.
Kabak çiçeklerinin dış tarafındaki yeşil tırnakları kopararak temizleyip bol suyla çiçekleri yıkayın.
Kararmamaları için en son enginarları doldurup zeytinyağı eklediğiniz yayvan bir tencereye tüm dolmaları dizin. Enginar ve biberlerin üzerine etli dilimlediğiniz domates kabukları ile kapak yapın.
Tencereye dolmaların içine dökmeden suyu ve tuzu ekleyin. Dolmaların suyuna yarım limon suyu sıkın. Bir tabağı üzerlerine hafifçe bastırarak kapatın. Böylece dolmalarınız açılmaz. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder