11 Haziran 2015 Perşembe

CİĞER SARMA


Çıtır çıtır bir lezzet. Geleneksel bir yemek olan Ciğer Sarma ile sofralarınızda sakatata yer vermenizi dilerim.
Malzemeler: 1 kuzu koyun gömleği (karın iç zarı)
                       2 su bardağı sıcak su
                       1 yumurtanın sarısı
İç pilav malzemesi: 1,5 su bardağı pirinç
                       300 gr kuzu karaciğeri küp doğranmış
                       3 adet taze yeşil soğanın beyaz kısmı ince kıyılmış
                       1 yemek kaşığı çam fıstığı
                       1 yemek kaşığı kuş üzümü
                       1/2 demet dereotu ince doğranmış (aslında dereotu yerine nane kullanılır)
                       2 çorba kaşığı zeytinyağı
                       2 su bardağı sıcak su
                       1 çay kaşığı karabiber
                       1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Pirinci üzerini geçecek kadar sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz ile ıslanmaya bırakın. Islattığınız su soğuduğunda pirinci bol suyla yıkayıp süzgeçte suyunu süzdürün.
Yayvan bir tencereyi ocağın küçük gözünde kısık ateşe yerleştirin. Tencereye önce çam fıstığını ekleyin. Kuru sıcakta hemen pembeleşecektir. Ardından tencereye zeytinyağını ve ince doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlarda hafif kavrulunca ciğeri ekleyin. Ciğerler kavrulunca pirinci ekleyip 5 dakika kavurun. Sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ekleyip kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı 15 dakika pişirin. Pilav suyunu çekince ateşi kapatın. Kapakla tencere arasına temiz bir peçete gerip pilavı 10 dakika demlenmeye bırakın. Dinlenen pilava doğranmış dereotunu ekleyip pirinçleri ezmeden karıştırın.



Bir tepsiye 2 su bardağı sıcak su ekleyip kuzu gömleğini yayın. 5 dakika bekleyin. Bekleyen gömlek yumuşayacaktır. Bir kasenin içini kaplayacak kadar kareler kesin. Kaseye yerleştirdiğiniz gömleklerin üzerine iç pilav ekleyip bir kürdan yardıyla ağzını kapatın.

Sarmalarınızı fırın kabına dizin. Gömleği ıslattığınız sudan 1 bardak suyu sarmalar fırında kızarırken fırın kabına ekleyin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika üzerleri kızarıncaya kadar kızartın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder