29 Temmuz 2020 Çarşamba

KORUK SUYU ŞERBETİ


  
    Koruk, üzümün olgunlaşmadan önceki ham halidir.
Biz Egeliler koruğun hem kendisini hemde suyunu kullanırız.Koruk suyu ile bamya yemeği pişirebilir, koruk ile salata veya turşu yapabilirsiniz. Bugün size koruk suyu şerbetinin yapımını anlatacağım. Buz gibi soğuk koruk suyu şerbetini, sıcak yaz günlerinde içmek içinizi ferahlatacaktır.
  Oldukça kolay ve lezzetli bu içecek tarifini denemeniz dileğiyle.
   Malzemeler: 3 Kg Koruk
      1 su bardağı toz şeker
      2 Itır yaprağı

   Yapılışı: Koruk tanelerini saplarından ayırıp, bol su ile yıkayın. Yıkanmış koruk tanelerini bir tencereye ekleyin.

   Koruk tanelerinin üzerini geçecek kadar su, tencereye ekleyin. Koruklar hafif yumuşaması için bir-iki dakika kaynatın. Tencereyi soğumaya bırakın. Bir başka tencereye kaynattığınız koruk suyunu süzgeçten süzün. Haşlanmış koruk tanelerini ise kevgirden geçirin. Böylece çıkan posa ve çekirdeği atın.


   Kevgirin altında kalan suyuda, tenceredeki diğer koruk suyuna ekleyin. Tencereye 1 bardak toz şeker ve ıtır yaprağını ekleyip tekrar (5 dakika) kaynatın. Süzgecin üzerine tülbent gibi bir bez, yerleştirin. Böylece daha iyi süzersiniz. Tenceredeki kaynamış şerbeti süzgeçteki tülbentten süzün. Şurubunuz hazır.


   Buzdolabında bir sürahide soğutun. Soğuk servis yapın. Servis yaparken nane yaprağı ile süsleyebilirsiniz.
   Koruk suyu şerbetine şeker az eklenir, böylece şurubun mayhoş tadı, korunur. Ancak siz tatlı seviyorsanız biraz daha şeker ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Şişelere doldurup üzerine zeytinyağı ekleyerek buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
     
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder