31 Ocak 2021 Pazar

PİTA EKMEĞİ (BALON EKMEK)


 Pita ekmeğini (balon ekmek) sıcak yemeyi çok severim, harika bir sandviç ekmeği olduğunu düşünüyorum. Kuru mayayla hazırlanan, çok kolay bir tarif, denemeniz dileğiyle.

 Verilen malzeme ile 12 adet (pasta tabağı büyüklüğünde) ekmek  yapılıyor. Ancak küçük ekmekler isterseniz 24-26 adet ekmeğiniz olur.

Malzemeler: (1 su bardağı:200 ml, 1 çay bardağı:75 ml)

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket instant kuru hamur mayası

1 su bardağı ılık süt 

1 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağı tercih ederim)

3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)

5,5-6 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

Hamurun üzerine sürmek için 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı: Derin bir kaseye 1 yemek kaşığı toz şekeri, sütü, suyu, sıvı yağı, yoğurdu ve kuru hamur mayasını ekleyin. Bir spatula ile karıştırın. Üzerini kasenin kapatın. Ilık bir ortamda yaklaşık 10-15 dakika sonra mayanız kabarmış olacaktır. Kabaran mayaya un ve tuzu ekleyip spatula ile karıştırın ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Hamurun üzerini yağlayın. Kasenin üzerini kapatın. 


Hamurunuz ılık ortamda yaklaşık 2 kat kabarana kadar bekleyin. 30-40 dakika kadar beklemek gerekebilir. 


Yeterince hamur kabardığında un serptiğiniz tezgaha hamuru alın. Hamurun içinde oluşan gözeneklerin sönmemesi için hamuru yoğurmayın ve çekiştirmeyin. Doğrudan spatula ile eşit parçalara bölün. Böldüğünüz hamurları elinizde yuvarlayarak top yapın. Üzerine bir bez örtün. 




Hamur toplarını merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 250 derecede önceden ısınmış fırında yaklaşık 10-15 dakika ekmek kabarıp, üzeri kızarana kadar pişirin. 




Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Not: Pita ekmeğini bir kenarından açıp içine istediğiniz malzemeleri doldurarak sıcacık bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Yada hazırladığınız kebaplarınızın yanında servis edebilirsiniz. Sıcak ekmeklerin içini açıp içine tereyağı sürüp, peynir yerleştirebilirsiniz. Afiyet olsun. #pitaekmeğitarifi #balonekmek #breadrecipies



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder