20 Ocak 2021 Çarşamba

KARNABAHAR GRATEN (KIYMALI-SUCUKLU)

 


Oldukça kolay ve lezzetli bir karnabahar yemeği. Severek yaptığım  bu tarifi denemeniz dileğiyle.

Malzemeler: 1 adet orta boy karnabahar

750 ml süt

Kıymalı-sucuklu sos için: 2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 orta boy soğan

2 diş sarımsak

200 gr dana kıyma

1/4 kangal sucuk (dilimlenmiş)

1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kuru kekik

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Beşamel sos için: 2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1/2 çay kaşığı muskat rendesi

Üzerine: 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri veya 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan

Yapılışı: Yıkayıp ayıkladığınız karnabaharı 2-3 cm kalınlığında dilimleyin. Dilimlenmiş karnabaharı derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine sütü ekleyin. 1 çay kaşığı tuz ekleyip 15 dakika karnabaharı sütte pişirin. 

Bu arada, bir tavaya zeytinyağı ekleyip, minik doğradığınız soğanı ve sarımsağı hafifçe kavurun. Kıymayı ekleyip, hafifçe kavurun. Kıymalar hafifçe kavrulduğunda sucuk dilimlerini ekleyip hafifçe karıştırın. Arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyebilirsiniz.Karabiber, kırmızı pul biber, kekik, tuzu ekleyin ve tavayı ocaktan alın.




Pişen karnabaharı bir fırın kabına aralarda boşluk kalmayacak şekilde dizin. Üzerine tavada hazırladığınız kıymalı-sucuklu sosu yerleştirin.

Küçük bir tencereye tereyağını ve unu ekleyip hafifçe kavurun. Kavrulan una kepçe ile karnabaharı pişirdiğiniz sütten ekleyin. Tuz ve muskat rendesini ekleyerek beşamel sosu hazırlayın.

Hazırladığınız beşamel sosu, kıymalı-sucuklu sosun üzerini tamamen kaplayacak şekilde yerleştirin.

En üste rendelenmiş peyniri serpin.


180 derece alt-üst ısınmış fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder