Bu Blogda Ara

17 Ağustos 2015 Pazartesi

ETLİ- SEBZE GÜVECİ


Etli ve karışık sebzeli güveç bir yaz yemeği olarak lezzetiyle sofralarımızı mutlu ediyor.
4 Kişilik
Malzemeler: 500 gr kemikli kuzu eti ( böbrek yatağını tavsiye ederim)
                  2 adet patlıcan (çizgi şeklinde kabuğu soyulmuş ve iri küp doğranmış)
                  1 adet iri patates
                  1 adet kabak
                  8-10 adet taze fasulye
                  2 adet domates
                  1 adet iri kuru soğan
                  3-4 diş sarımsak
                  1 yemek kaşığı biber salçası
                  1 yemek kaşığı domates salçası
                  1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                  1 çay kaşığı tuz
                  3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
                  2 su bardağı sıcak su
Yapılışı: Patlıcanı çizgi şeklinde soyup, iri küp doğrayın. Tuzlu suda acı suyu çıkana kadar yaklaşık 15 dakika bekletin. Suyunu süzüp, kurulayın. Kızartma tavasında hafif pembeleşene kadar kızartın. Kenara alın.


 Patatesi, kabağı soyup,yıkayın, iri küp doğrayın. Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın, 4-5 cm uzunluğunda doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup, iri elma şeklinde dilimleyin. Kuru soğanında kabuğunu soyup, elma şeklinde dilimleyin. Sarımsakların kabuklarını temizleyin, ezmeyin, bütün olarak kullanın.

Güveç kabına yağı ekleyin. Ocağın orta gözünde ateşe yerleştirin. Sarımsak, soğan ve yıkanmış eti tencereye ekleyin. Et suyunu salıp çekene kadar birlikte kavurun. Et suyunu çektikten sonra etin üzerine patatesleri yayın. Patateslerin üzerine sırasıyla fasulyeyi, kızarmış patlıcanı, kabağı, en üstede domates dilimlerini dizin. Kesinlikle sebzeleri karıştırmayın. domatesin üzerine kırmızı pul biberi ve tuzu serpin. Bir kasede sıcak su ile domates ve biber salçasını ezip tencerenin en üstüne dökün. Güveç tenceresinin kapağını kapatıp yaklaşık 40 dakika kısık ateşte pişirin. Tencerenin kapağını açıp sebzelerin yumuşayıp yumuşamadığını bir çatal batırarak kontrol edin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not:  Patlıcan kızartıldığında güveç daha lezzetli oluyor.
Yanında  sade pirinç pilavı ve cacıkla servis edilmesini öneririm.