31 Ağustos 2015 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Zeytinyağlı biber dolması, ordörv ve meze tabaklarımın yaz aylarında vazgeçilmezi. Oldukça lezzetli ve hafif olan bu yemeği, biz İstanbullular biraz tatlı yaparız.
Malzemeler: 500 gr dolmalık biber
                   2 adet orta boy domates
                   1 su bardağı pirinç
                   1 adet orta boy kuru soğan (küçük küp doğranmış)
                   2 yemek kaşığı kuşüzümü
                   2 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
                   1 tatlı kaşığı kuru nane veya 1 yemek kaşığı doğranmış taze nane
                   2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
                   1 çay kaşığı yenibahar
                   1 çay kaşığı tarçın
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   2 çay kaşığı tuz
                   1 limonun suyu
                   4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Dolmalık biberleri yıkayıp, sap kısmından oyarak içinin çekirdeklerini temizleyin.
Domatesleri yıkayıp, kabuklarından biberlere kapak yapmak için kalınca parçalar kesin. Domateslerin içini bir kaseye küçük küpler halinde doğrayın.
Pirinci yıkayıp süzülmeye bırakın.
 Yayvan bir tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Önce tencerede dolmalık fıstıkları ve doğranmış soğanı hafifçe pembeleştirin. Yıkanmış, süzülmüş pirinci ekleyip 3-4 dakika kavurun. Ardından doğranmış domatesleri, yıkanmış kuşüzümünü ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. Tencereye 1 su bardağı sıcak su ekleyip, pirinçler suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı pişirin. Pirinçler az su ile piştiği için biraz diri kalacaktır. Tencerenin kapağını açın. Dolma içini, soğumaya bırakın. Üzerine nane,maydanoz,limonun suyunu, toz şeker, tarçın ve yenibaharı ekleyip karıştırın. Dolma içi ılıklaştığında biberleri doldurup, domates kabuğundan hazırladığınız kapaklarla ağızlarını kapatın.

Yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, doldurduğunuz biberleri ağızları yukarı bakacak şekilde dizin. Biberlerin yarısı kadar su tencereye ekleyin. Tencereye suyu eklerken biberlerin üzerine dökmemeye dikkat edin. Suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Tencereyi kaynadıktan sonra iyice kısık ateşte yaklaşık 30 dakika biberler yumuşayana kadar pişirin.
Biberlerin pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edebilirsiniz. Piştiğinde biberleri servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Soğuk servis edin. Servis ederken limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder