20 Ağustos 2015 Perşembe

PATLICANLI VE KIYMALI BÖREK


Patlıcanlı ve kıymalı börek, oldukça lezzetli, kolay ve çıtır çıtır bir börek. Sofralarınızda yer vermenizi dilerim.
4 Kişilik
Malzemeler: 3 hazır yufka (evde un,su ve tuz ile sizde hamuru hazırlayıp ince yufka açabilirsiniz.           Bakınız: Sac böreği hamurunun hazırlanışına)
                2 yemek kaşığı tereyağı  ( erimiş)
                1 yumurtanın sarısı (böreklerin üzerine sürmek için)
                1 yemek kaşığı susam (üzerine serpmek için)
İç malzemesi: 150 gr dana etinden kıyma
                2 orta boy patlıcan (ince küp doğranmış)
                2 adet yeşil biber (ince kıyılmış)
                1 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
                1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                1 çay kaşığı tuz
                2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Patlıcanın kabuğunu şerit şeklinde soyun. Minik küpler şeklinde doğrayın. Üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz ile acı suyu çıkıncaya kadar bekletin (15 dakika).
 Bir tavaya sıvı yağı ekleyip doğradığınız soğanı ve yeşil biberleri hafif kavurun. Kıymayı ekleyip kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Patlıcanların suyunu süzüp kavrulan kıymaya ekleyin. Tuzu ve pul biberi ekleyip patlıcanlar kavrulup, yumuşayana kadar pişirin. Böylece iç malzemeniz hazır oldu. Ocaktan alıp kenarda soğumaya bırakın.

Hazır yufkaları veya evde sizin hamurunu hazırlayıp açtığınız yufkaları dörde bölün. Parçaların üzerine bir çay kaşığı tereyağı damlatarak yayın. Yufkanın geniş kenarına iç malzemesinden 2 yemek kaşığı koyup, mektup zarfı şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine böreklerinizi yerleştirin. Üzerine tereyağı sürün. Yumurta sarısı sürüp, susam serpin.

180 derecede önceden ısınmış fırında yaklaşık 30 dakika börekleriniz kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not: 12 börek hazırlanmış oluyor. 3 tanesi bir erişkini ana yemek olarak doyuruyor. Eğer çay saati için hazırladıysanız 1 tanesi 1 kişi için yeterli olacaktır.
               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder