4 Aralık 2015 Cuma

ETLİ LAHANA SARMASI


Etli lahana sarması, kış aylarının zevkle yenilen bir yemeği. Kalem gibi ince sarmanız gerekmez, istediğiniz kalınlıkta sarabilirsiniz. Oldukça kolay ve lezzetli bu yemeğe sofralarınızda yer vermeniz dileğiyle.
Malzemeler: 1 adet orta boy beyaz lahana
                  3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
                  1 yemek kaşığı domates salçası
                  2-3 su bardağı su
                  1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi:500 gr dana etinden kıyma
                  2 yemek kaşığı pirinç
                  2 yemek kaşığı pilavlık bulgur 
                  1 adet kuru soğan küp doğranmış
                  2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
                  1 tatlı kaşığı domates salçası
                  1 çorba kaşığı zeytinyağı
                  1 çay kaşığı tuz
                  1 çay kaşığı kırmızı pul biber
                  1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
Yapılışı: Lahananın koçan kısmını bıçakla koni şeklinde oyarak çıkarınız. Yıkayıp oyduğunuz kısma tuz koyarak büyük bir tencerede az suyla lahanayı yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzüp yaprakları ayırın. Yaprakların kalın damarlarını kesip atın. Eliniz büyüklüğünde parçalara yaprakları bölün.


İç malzemesinin hepsini bir kasede yoğurup hamur haline getirin. Bir tabağa yaprağı yayın. Yaprağın damarlı kısmı dışta kalacak şekilde pürüzsüz tarafına iç malzemesinden 1 yemek kaşığı ekleyip, rulo şeklinde sarın. Sardığınız rulonun her iki başını içe doğru sıkıştırın. Yayvan bir tencereye zeytinyağı ekleyip, sardığınız dolmaları dizin.

 Domates salçasını bir kasede suyla ezip dolmaların üzerine dökün. Tuz ve dolmaların üzerine kadar su ekleyin. Isıya dayanıklı düz bir tabağı sarmaların üzerine bastırın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynadıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Not: Sarmaların üzerini pişirmeden önce tabakla bastırarak kapatmazsanız, pişerken sarmalarınız açılıp dağılır. İç malzemesine bulgur yerine pirinç ekleyebilirsiniz.
Sarmalarınızı yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder