10 Ağustos 2017 Perşembe

LUTENİTSA ( PAPRİKA SOS)




Bulgaristan'a özgü bu harika sosu, ziyafet sofralarınızda bir başlangıç olarak, ekmekle birlikte sunabilirsiniz. Yada bulgur pilavınızı bu sosla pişirebilir veya makarnanıza ekleyebilirsiniz. Et yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Harika bir lezzet, ben çok seviyorum. Tütsülenmiş patlıcan ve biberin aroması sosu çok zenginleştiriyor. Umarım sizde tarifi denersiniz.
Malzemeler: 2 kg domates
  2 kg kapya biber
  1 kg bostan patlıcan
  500 gr havuç
  500 gr acı kırmızı-yeşil biber (maraş biberi veya arslanlar köyü biberi)
  6 diş sarımsak
  1/2 demet maydanoz
  1/2 su bardağı zeytinyağı (100 ml)
  1/2 çay bardağı üzüm sirkesi (50 ml)
  2 yemek kaşığı sofra tuzu
  1 tatlı kaşığı tane karabiber
  1 tatlı kaşığı toz şeker
  Yapılışı: Havucun kabuğunu soyup, mutfak robotunda ince rendeleyin. Acı biberin sapını çıkarın ancak çekirdeğini çıkarmayın ve biberi mutfak robotunda küçük parçalayın. Domateslerin kabuğunu soyun, mutfak robotunda parçalayın, püre haline gelsin. Büyük bir tencereye havucu, domatesi ve acı biberi ekleyip ocakta kaynamaya bırakın.

  Yıkadığınız kapya biber ve patlıcanları közleyin (tütsüleyin). Kapya biberleri közleyip, kapalı bir kapta biraz terlemeye bırakın. Böylece kabukları daha kolay soyulur. Kapya biberlerinde sap ve çekirdeklerini çıkarıp, mutfak robotunda püre haline getirin. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun, beyaz iç kısmından suyunun süzülmesi için 5-10 dakika kadar süzgeçte bekletin, Patlıcanlarıda mutfak robotunda püre haline getirin.

  Kaynayan domates, havuç ve biber karışımına, patlıcan ve biber pürelerini ekleyin. Zeytinyağı, sirke, tuz, şeker, karabiberi ekleyin. Sarımsağı ayıklayıp, ezin ve sosa ekleyin. Yarım demet maydanozun yapraklarını, ince kıyın ve sosa ekleyin.

  Sosun kıvamı istediğiniz koyuluğa geldiğinde kavanozlara sıcak doldurun ve kavanozların ağzını hemen sıkıca kapatın. Kavanozları bir mutfak bezine ters çevirin. Sızıntı olup olmadığını anlamak için, kavanozlar soğuyana kadar bu şekilde beklesin. Yarım litrelik, altı tane kavanoz bu malzeme ile doluyor. kullandığınız kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış olmasına özen gösterin. Böylece aylarca sosunuzu, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
  Not: Bu sosu bana defalarca hediye eden ve tarifi öğrendiğim arkadaşım Neriman Yörükoğlu'na teşekkür ederim. Harika bir paprika sosu Nerimancığım, bu sos mutfağımın vazgeçilmezlerinden oldu. Bu sosla hem ziyafet sosraları başlangıcı aperatifleri hazırlıyorum hemde makarna ve pilavlar pişiriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder