16 Kasım 2018 Cuma

SANGRİA


Bu yaz, İspanya'da geçirdiğim tatilde, lezzetine doyamadığım Sangria ile tanıştım. Lezzetli bir şarap kokteyli olan bu bu içki tarifini, denemenizi dilerim.Adı, koyu kırmızı rengi ve yoğun kıvamı nedeniyle, kan anlamına gelen ''sangre'' den geliyor. Eve döndüğümde ilk işim, kendi tarifimi oluşturmak oldu. Biraz rom eklenirse tadı daha güzel ve kuvvetli olacaktır. Ben şeker yerine bal ekleyerek hazırlıyorum. Siz bal yok ise, şeker de ekleyebilirsiniz. İçine konulacak meyveler zevke göre değişebilir fakat aroması yoğun meyveler tercih edilmesi iyi olur; sıklıkla portakal, yeşil elma, limon, şeftali, mango, kavun, çilek, kiraz vb. Bekledikçe meyvelerle daha iyi fermentasyon oluşacaktır. Bu nedenle, Sangriayı aynı gün değil, bir kaç gün sonra tüketin. Soda veya gazoz eklenmesi kişinin zevkine göredir. İspanyollarda bu konuda fikir birliğine varamamışlar :) Bence her iki türüde lezzetli. Sangria tatlı bir içeçek olduğu için, yemekle birlikte tüketilmemesi gerekir. Kalabalık davetleriniz için, derin bir kasede Sangriayı hazırlayıp, içine de bir kepçe koyarak servise bırakabilirsiniz.
Malzemeler:1 şişe kırmızı şarap
    4 shot bardağı portakal likörü veya votka
    1 su bardağı portakal suyu
    2 yemek kaşığı bal
    1 adet dilimlenmiş portakal
    1 adet dilimlenmiş elma
    1/2 adet dilimlenmiş limon
    1 şişe soda veya maden suyu ((ben zencefilli gazoz veya sweeps ekliyorum)
    Kadehlerin en az yarısını dolduracak kadar buz ve pipet

Yapılışı: Bir sürahiye, 1 şişe şarabı ekleyin. İçine verilen ölçü kadar likör veya votkayı ekleyin. Portakal suyunu ekleyin. Meyvelerin çekirdeklerini çıkarın, kabukları ile dilimleyin. Doğranmış meyveleri ve balı ekleyip bir spatula ile tüm karışımı karıştırın. Sürahinin ağzını kapatıp serin bir yerde en az bir gün bekletin.
Yeterince dinlenen Sangriaya, servis öncesi, soda veya gazoz ekleyin ve karıştırın.Servis edeceğiniz kadehlere buz doldurun. Üzerine Sangriayı ekleyin ve bir pipetle servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder