9 Şubat 2021 Salı

EVDE MAYONEZ YAPIMI / RUS SALATASI

 


Bir Rus salatası hazırlamanın ön koşulu öncelikle mayonez sosunun hazırlanmasıdır. Mayonez pek çok salatada, sandviç ve burgerde kullandığımız bir sos. Hazır olarak marketlerden almak yerine evde kendinizin hazırlamasını sağlıklı buluyorum. Evde mayonez tarifini denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler: 1 yumurtanın sarısı

 1 tatlı kaşığı hardal (Delizia olabilir)

1 yemek kaşığına yakın limon suyu

1/2 yemek kaşığı sirke 

1/2 çay kaşığı (1 tutam) tuz

125 ml zeytinyağı

125 ml ayçiçek yağı

  Yapılışı: Derin bir kaseye yumurta sarısını ekleyin. Üzerine hardal, limon suyunu, sirkeyi ve tuzu ekleyin. Kasedeki bu malzemeyi bir tel çırpıcı, çatal veya el blenderi ile çırpın. 30 saniye karıştırdıktan sonra ip gibi ince ve az az akıtarak zeytinyağını ekleyin. Eklerken de karıştırmaya devam edin. Çırptıkça koyulaştığını göreceksiniz. Sadece zeytinyağı ile de yapabilirsiniz. Ancak tadı biraz ağır oluyor. Ayrıca içine eklenen hardal ve zeytinyağı mayonezin rengini koyulaştırıyor. Bu nedenle zeytinyağından sonra eklenen ayçiçek yağı mayonezin renginin daha açık renk olmasını sağlıyor. Tuz oranını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika çırptığınızda mayoneziniz hazır olacaktır. Bu şekilde hazırladığınız mayonezi cam bir kavanoza yerleştirin. Buz dolabında 2 hafta saklayabilirsiniz. Böylece salatalarınızda, patates kızartmanızda yada hamburgerinizde kullanacağınız harika bir ev yapımı mayoneziniz olacaktır. Afiyet olsun.

  Rus salatası, özellikle içkili akşam sofralarında veya patatesli kumpirin içinde yemekten hoşlandığımız bir lezzet.   

  Rus salatasını hazırlarken kullandığımız malzemeler temel olarak mayonez, haşlanmış bezelye-patates-havuç garnitürü, haşlanmış yumurta, kornişon turşu ve salam-sosisten oluşuyor. Bu malzemeler ile hazırlanan salatayı hemen hemen sandviç veya kumpir hazırlayan her kafede görürüz.


  Oysa gerçek adı ile Olivier'in salatasının hem bambaşka bir hikayesi var hemde malzemeleri ile harika olduğunu düşündüğüm bir lezzet. Elbette bu malzemeler mutfağımda olmadığı için şu anda yapamıyorum. Malzemelerim olduğunda ise kesinlikle yapacağım :) Geçenlerde Yılmaz Özdil'in bir köşe yazısında Olivier'in salatası ile ilgili hikayeyi okuyunca tarifi bulup, blogumda bulundurmaya karar verdim. 

  Rus çarlık arşivlerine göre gerçek Olivier salatası tarifini Nerdun HACIOĞLU( MOSKOVA

  Haber Giriş: 16.12.2012 https://www.hurriyet.com.tr) şöyle yazmış:

 ''1. İki adet güzelce kaynatılmış bıldırcın eti ince doğranacak
2. Kaynatılmış ördeğin ince doğranmış göğüs eti
3. Bir adet haşlanmış ve ince doğranmış dana dili
4. 100 gram siyah ezme havyar
5. 200 gram taze marul
6. Beş orta boy haşlanmış ve ince doğranmış patates
7. İki adet orta boy haşlanmış ve doğranmış havuç
8. 150 gram bezelye haşlanmış, yeya konserve
9. 25 adet kaynatılmış, ayıklanmış ve ince doğranmış yengeç eti
10. 300 gram küçük kornişon hıyar turşusu doğranmış
11. 100 gram soya pastası
12. İki adet orta boy taze salatalık
13. 100 gram kapari turşusu ince doğranmış
14. 5 adet katı haşlanmış yumurta doğranmış
15. Fransa’nın güneydoğusuna özgü sos (50 gram Fransız sirkesi, iki yumurta sarısı, 400 gr. süzme zeytinyağı ile çırpılarak hazırlanır.)
 
  Tüm malzeme büyükçe bir kabın içere alınarak kırmızı etler başta olmak üzere karıştırılır. Yumurta ve yengeç nazik olduğu için son anda eklenir. Karıştırılan malzemenin üzerine önceden hazırlanmış sos ilave edilir.Böylece orijinal Olivier salatasını isteyen artık evinde yapabilir. Türkiye’de bulunması zor bir tek ezme siyah havyar kalıyor.'' Diye tarifliyor.

  Geriye bu malzemeleri bulmak ve yapmak kalıyor. Umarım bir gün yaparım.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder